Onsdagstanker: Om at blive smidt ud

I flere år har jeg været medlem af en gruppe på Facebook. Retro Bageopskrifter hedder den.

Det er en hyggelig gruppe, hvor man deler opskrifter på gammeldags brød, boller og kager. Utallige billeder af gulnede Amo opskrifter, kringler og kager. Rigtig hyggeligt.

Det var i den gruppe, jeg fik tippet om at putte Maizena i frugtfyldet i kager som i makronsnitterne med rabarber.

For nogle uger siden fik jeg Gitte Brandenburgs nye bog – det har jeg skrevet om her – og jeg tænkte, at når den netop handlede om gamle, overleverede opskrifter med historier til, var det lige noget at fortælle om i gruppen. Måske var der endda nogen i gruppen, der kunne bidrage til Gittes tredje bog? De gamle opskrifter er jo kulturhistorie i den grad.

Men bang-smask var jeg smidt ud af gruppen og blokeret. Uden forklaring. Uden varsel. Uden mulighed for at forsvare eller forklare mig.

Det blev jeg rigtig ked af, for det var jo en hyggelig gruppe, selskabet var godt, og de gamle opskrifter var inspirerende.

Men jeg blev altså også lidt træt og modløs, for hvis man ikke må omtale en bog, der netop handler om det, gruppen går op i, hvor er man så henne?

Er det måske også forbudt at nævne bogen Stegte Grønne Tomater i en vegetargruppe? Eller Moby Dick i en lystfiskergruppe? Jeg ved det ikke. Nogle af de Facebookgrupper har flere regler end medlemmer. Men et eller andet sted nager det mig stadig.

Hvad synes du? Er du blevet smidt ud af en gruppe? Er det rigtigt af administratoren ikke lige at spørge til ens hensigt med opslaget’?

God onsdag.

PS: Jeg kontaktede efterfølgende Gitte Brandenburg, som fortalte, at hun også var smidt ud af gruppen. På samme måde. Fordi hun i gruppen havde fortalt, at hun havde skrevet en bog. Altså…

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

20 kommentarer til “Onsdagstanker: Om at blive smidt ud”

 1. Der er mennesker som pludselig får en magt som de måske aldrig har haft før i deres liv. Jeg kan blive så træt af Fb politiet. Jeg er endnu ikke blevet smidt ud, men det kan jo åbenbart ske ud af den blå luft.

  Like

  1. Det kan det, og du har så inderligt ret. Enhver kan jo lave en gruppe, og er emnet populært, er der pludselig mange medlemmer, og så går kongesyndromet i gang med at virre med hovedet 🙂

   Like

 2. jeg er ikke blevet smidt ud af en Gruppe men helt ud fra Face book min konto var blevet hakket og det var umuligt at komme ind på den igen så lavede jeg en ny men inden jeg var færdig med den nye have jeg forbrudt mig imod deres fællesskabsregler og fordi jeg ikke var enig blev jeg slettet

  Like

 3. Bizart klientel, hvis den slags er anmeldt, som decideret problematisk. Og især nok til bare at blive bannet i et hug.
  Men ærgeligt for dig, nu det var hyggeligt og rart lige indtil da. Sød anbefaling med bogen🥰

  – A

  Like

 4. Jeg er aldrig blevet smidt ud af en facebookgruppe – og jeg synes det er en lidt for kontant proces, det du beskriver her. En advarsel og sletning af det formastelige indlæg havde været på sin plads. Det lyder, som flere har sagt, som noget personfnidder, du uforvarende er blevet viklet ind i. Der skal absolut være plads til de lidt skæve vinkler på emnet, som dit eksempel med hunden i blomsterbedet – det ser jeg så tit i den vævegruppe, jeg er med i. Jeg synes det er træls, fordi det tager lidt overhånd, men kunne da aldrig drømme om at ville have folk strittet ud af den grund. Jeg ville sige med Groucho Marx. ‘Jeg vil ikke være medlen af en gruppe, der ikke vil have mig som medlem’.

  Jeg er derimod gentagne gange blevet smidt ud af Instagram for at overtræde deres retningslinjer … altså jeg har lagt et par billeder op af planter og håndarbejder, fulgt mine børn og et par venner og liket deres opslag. Det er åbenbart forbudt. Der får man den samme hårdhændede behandling, og ingen mulighed for at få en forklaring. Man kan ansøge om dispensation ved at sende koder, skrive et nummer på et stykke papir og holde det op foran sig og se til højre og venstre eller hade de nu instruerer én i. Men da jeg jo ikke har en mobil og bruger IG fra min computer, kan jeg ikke gøre alt det der. Hvis det er forkert, at være med fra sin computer, burde de ikke have den mulighed, synes jeg.

  Nyd onsdaen alligevel.

  Like

  1. Det var da underligt med instagram. Men Facebook algoritmen tror også, jeg spammer, når jeg deler en opskrift, så det er nok noget af det samme. Mod algoritmer kæmper selv guderne forgæves.
   Jeg tror nu nok, at Groucho sagde, at han ikke ville være medlem af en klub, der ville have ham som medlem 🙂
   “I refuse to join any club that would have me as a member. · Those are my principles, and if you don’t like them… well, I have others.” Elsker Marx Brothers filmene 🙂

   Like

 5. Jamen altså…..come on! Det er da dybt godnat at hælde folk ned ad brættet uden en forklaring! Og yderligere er du jo så også afskåret fra at gå ind og nærlæse reglerne.
  Jeg kunne såmænd finde på at melde mig ind i gruppen, bare for at se de regler. 😁

  Mon det kan være forfatteren de har set sig gal på, – og dermed dig som omtaler hende??? Siden hun også bare er smidt ud….de der administratorer går vist i lidt for små sko nogen gange…🤔🤔 Dialog har svære vilkår i disse tider!

  Tak for dine gode indlæg, både her i din blog og i dine FB opslag. Det er sådan et hyggeligt afbræk i den daglige dont, at læse din blog.🌹👍🌹👍🌹

  V.h. Birte

  Like

  1. Tusind tak for de søde ord, Birte. For mig er det sådan et hyggeligt afbræk i den dejlige dont at skrive indlæggene, og så er det rart, at nogen vil læse dem 🙂
   Måske har du ret. Måske var det Gitte, hun havde set sig sur på. Tænk, at nogen får lavet en smuk bog ud af de gamle opskrifter, og hun bare administrerede en gruppe. Surt. Hun må kanøfles 🙂
   vh/Karen

   Like

 6. Kære Karen.
  Jeg synes, det lyder helt vanvittigt, at du er blevet smidt ud af bagegruppen.
  Det er jo ikke reklame som sådan at give folk et tip om noget, man selv er glad for.
  Og så uden forklaring. Det kan man altså ikke. Det lyder meget restriktivt. Øv!

  I øvrigt nyder jeg dine nyhedsbreve om stort og småt. Jeg får ikke fortalt dig det, men nu skulle det være. Også tusind tak for inspiration i dine dejlige opskrifter. Lavede for nylig din appelsinmarmelade med stor succes.
  Og så må man endnu engang sande:” Mod dumhed kæmper selv guderne forgæves”, men ærgerligt med sådan en beslutning for det fylder alligevel.
  Håber du stadig orker at inspirere og vise os både natur, opskrifter m. m.
  Kærlig hilsen
  Kirsten

  Liked by 1 person

  1. Kære Kirsten,
   Jeg opfattede det heller ikke som reklame. Jeg sælger jo ikke bogen. Nej, det er svært at begå sig…
   Tusind tak for de søde ord. Jeg bliver ved med at skrive, så længe jeg har noget at skrive om, og jeg tror ikke, jeg løber tør sådan lige med det samme 🙂
   Kh, Karen

   Like

 7. Der er så mange regler i div grupper, at jeg tænker grupper vil uddø med tiden. Selv er jeg blevet ret træt, der skal ingenting til efterhånden ,…

  Like

  1. Det har du ret i. Før Facebook var der også online grupper. Jeg var med i en quiltegruppe i 90erne, og det var ret hyggeligt. Jeg fik nogle gode bekendtskaber, der holdt i årevis efter. Det er jo svært at møde folk med samme interesser ude i det virkelige liv, fordi man arbejder, bor langt fra hinanden osv., og det gør nettet nemmere, fordi det er her og nu. Så jeg tror, begrebet grupper holder ved.
   Men du har helt ret mht de mange regler. Måske man skulle starte en regelfri gruppe selv?
   vh/Karen

   Like

 8. Dybt mærkelig reaktion – jeg bryder mig bestemt ikke om den facon, man kan da i det mindste begrunde det – er selv medlem af gruppen – så jeg bliver formentlig også smidt ud hvis jeg går ind i dialogen🙈
  Har iøvrigt købt begge bøger og er så glade for dem, de er så hyggelige.
  Tak for alle dine indlæg

  Kh
  Tove

  Like

 9. Jeg har (endnu) ikke prøvet at blive smidt ud, men har erfaring med hvor stor forskel admin’s kan forvalte “lovgivningen”. Mange grupper bryder sig ikke om reklame, heller ikke selv om det er relateret. Måske gruppen har nævnt dette i deres regler og derfor ikke giver en varsel. Ikke at jeg syntes det er iorden, det er altid rart at vide, hvor man har trådt i nælderne og have mulighed for at forsvare sig. Håber du bliver lukket ind igen, efter din ufrivillige karantæne.

  Like

  1. Tja, Jette. Faktisk var det ikke reklame, for jeg spurgte, om der var nogle i gruppen, der måske havde noget til Gittes næste, kulturbevarende bog. Hvis jeg havde skrevet ‘køb den før din nabo’, kunne jeg forstå det. Nu er du jo selv admin i en af de rigtig store grupper, men jeg har svært ved at forestille mig, at du holder folk så strikst på emnet, at der ikke er plads til lidt løs snak. For eksempel, når en haveglæde kan være hunden, der sover i et blomsterbed 🙂

   Like

 10. Kære Karen
  Jeg forstår din frustration.
  Det er da en underlig reaktion – bare at smide dig ud og blokere dig uden forklaring.
  Administrator af den gruppe må da have nogen problemer med sig selv når vedkommende ikke forklarer sig eller indleder en dialog!
  Jeg er ikke selv på Facebook, så har ikke prøvet det.
  Jeg håber at du på trods af dette får en god onsdag.
  Birgitte

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: