Forberedelser til den kolde tid

Det er blevet koldt om morgenen, og den første frost plejer at indfinde sig omkring efterårsferien, der starter i næste uge. Derfor var det tid til at sørge for de sartere planter i krukker og drivhus.

Rosie og jeg var alene hjemme i weekenden, mens Maggie og Husbonden var til markprøver, og Rosie ‘hjalp til’ i haven med stor tålmodighed afbrudt af ture ud på marken, op til vildtstriben og over til skoven. Med masser af apporteringsleg på græsmarken.

Men tilbage til haven, hvor den store irrede balje med Petit Orange HibisQs, blev tømt, og planterne blev sat ind i den gamle B&B i en kæmpe potte. Det var noget tungt at få tømt den og flyttet den enorme klump våd jord, leca og rødder…

Resten af hibiscusplanterne fra drivhuset blev nuslet, plantet om og anbragt ovenpå ved min arbejdsplads, hvor de kan stå på bordet og få så meget lys som muligt, men ikke stå lige ovenpå varmeappatet. Et par af dem kommer også med ind på kontoret i byen.

Pragtliljen, der som den skal, var visnet ned efter blomstringen, blev stillet mørkt og køligt. Til foråret skal den vækkes til live igen.

På arbejdet havde vi i øvrigt for en måneds tid siden besøg af en delegation fra Tamil Nadu i Indien (en bette indisk stat cirka på størrelse med Tyskland). Pragtliljen, Gloriosa, er deres ‘nationalblomst’ – deres ‘state flower’. Tænk, den vokser vildt der…

Da drivhuset var tømt for de mere eksotiske planter, blev der ryddet op og fejet, og jeg er nu klar til en lille tur i Billigblomst efter vinterplanter. For pynt skal der være derude. Den hundredelap til vindhekse og små stedsegrønne er godt givet ud, og det behøver virkelig ikke være dyrere, når man kan kombinere med naturpynten, drivhusets faste beboere og madonnaen, der flytter ind i drivhuset igen nu, så hun ikke får frost i tæerne.

Nu er fuldmånen gået ned, og solen er stået op til endnu en smuk efterårsdag af den slags, der bare skal snuses ind i fulde drag. Duften af æbler i græsset, af blade, der falder, af kølig, våd luft og jord. Efteråret er skønt, når det opfører sig så godt. En ny uge er i gang.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Forberedelser til den kolde tid”

 1. For nylig skrev du, at der nok skulle komme flotte oktoberdage, og det ser ud til, at du får ret! Heldigvis! I går var flot her indtil sidst på dagen, hvor det igen begyndte at regne. De næste dage lover godt med sol og blå himmel. Når dagene er sådan, kan man godt blive glad for oktober, og så er det altså lidt lettere og sjovere at komme ud og få ordnet alle de ting, som skal klares, inden det bliver vinter og for koldt til at gå i haven.
  Nu kalder haven på mig! Jeg skal ud og lægge løg!
  God tirsdag.
  Hilsen Bodil.

  Like

  1. Man skal jo heldigvis ikke være Einstein for at spå om vejret – for så kunne DMI godt lukke. Regn og blæst i går eftermiddags fik vi også. Men i dag har det bare været så skønt.
   Du har fortjent et glas rødvin, når du er færdig med løgene – sådan plejer jeg altid at sige 🙂
   vh/Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: