Vildtgryde

Gryderetten her lavede jeg faktisk for et par uger siden, men jeg glemte at tage billeder.

I går tøede vi en pose af retten op og lavede den med den gode kartoffelmos med spidskål og citronskal. Det er så dejligt at have færdige retter i fryseren, og den her er særdeles fryseegnet.

En gryderet med den klassiske vildtsovs kan man vel godt tillade sig at kalde en vildtgryde – også selvom den blev lavet med et klumpstykke fra en ganske almindelig dansk frilandsgris? Jeg tillader mig at gøre det, for den ville også med stort held kunne laves af småkød fra hjortevildt. Rådyr og dådyr og tusinde smådyr…

De er søde at se på, og det er næsten synd at spise dem – men også kun næsten.

Nu var det bare sådan, at vi havde gris i fryseren, men (endnu) ikke rådyr, og vejret sagde vildtgryde, som det igen gjorde i regnen og blæsten i går aftes.

Man skal bruge:
1 kg småkød – her var det klump af gris, skåret i mundrette bidder
250 g champignon
2 store gulerødder
1 løg
100 g cocktailpølser
Et par spiseskefulde blå ost – Danablu er billigst og virker fint
Ribsgele – et par spiseskefulde
Fløde – ca. 2 dl
Vildtbouillon (jeg brugte Oscars), ca. 1/2 liter

Skær køddet i mundrette bidder, rens champignon og skær dem i skiver, skræl gulerødderne og skær dem i skiver. Pil og hak løget.

Brun kødet i mindre portioner i en stegegryde, så det bruner i stedet for at koge. Steg løget klart i gryden. Kom kødet tilbage gryden sammen med gulerødder og champignon. Dæk kødet med vand, tilsæt bouillonpulveret og lad hele herligheden koge stille, til kødet er mørt. Det tager en times tid.

Tilsæt fløde, blå ost og ribsgele, og tilsæt også cocktailpølserne. Lad det koge et par minutter og smag så til med salt, peber og måske lidt mere ost og ribsgele. Din mund – din krydring.

Jævn sovsen lidt med Maizena udrørt i koldt vand.

Kartoffelmos er rigtig godt tilbehør, og den med kål og citron er dejlig frisk til den lidt tunge, men lækre, sovs.

Det er efterårsmad, der smager fantastisk, og som lander det helt rigtige sted, når man er sulten, kold og har været ude og bruge kræfter. Og at retten er fryseegnet, gør den bestemt ikke ringere, for når man har været ude og bruge kræfter, er det dejligt bare at kunne tø aftensmaden op.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: