Pragtliljen blomstrer igen

Der er noget helt særligt ved at lykkes med at overvintre en eksotisk plante.

Det er lykkedes for os, og nu blomstrer pragtliljen igen i drivhuset. Vi fik den i sølvbryllupsgave sidste sommer, og jeg var vildt imponeret over de eksotiske blomster – og samtidig lidt bekymret for, om den nu kunne overleve. Det ville være så ærgerligt, hvis den ikke gjorde. Jeg bliver altid så ked af det, når blomster dør for mig.

Da den blev sat ud i drivhuset efter en tid inde sidste sommer, skrantede den noget. Blomsterknopperne blev gule og faldt af, og den voksede ikke meget. Jeg fandt ud af, at den skulle stilles bagerst i drivhuset, hvor der kun er direkte sol sidst på dagen. Den direkte sol kunne den ikke lide.

Jeg fandt også ud af, at den ikke var særligt tørstig. Den skulle have lov til at blive næsten helt tør, før den fik vand.

Det hjalp på den.

Da efteråret kom, lod jeg den visne ned. Ingen vand overhovedet. Til sidst, inden risiko for frost, satte jeg den i den mørke og kølige gang i B&B’en, hvor den stod i krukken lige til maj. Foråret var jo koldt, og vi havde frost om natten langt ind i april.

De store u-formede knolde blev sat i ny jord, der blev vandet, og så fik den ellers fred bagerst i drivhuset. Efter nogle uger kom de første spirer. Og da den først kom i gang, voksede den en 10-15 cm om dagen. Lige før vi tog på ferie, var der blomsterknopper i den. Jeg tænkte, at nu ville den nok fyre alt krudtet af, mens vi var væk, men først i forgårs foldede den første blomst sig ud.

Et fantastisk syn, og der er flere blomster på vej.

Jeg vil behandle den på samme måde i år. Det lader til at være sådan, den slags eksotiske skønheder trives.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

One thought on “Pragtliljen blomstrer igen”

  1. du er vel nok en heldig en, at få sådan et pragteksemplar til at blomstre igen
    krydser fingrene for, at det atter lykkes for dig at få den til at blomstre til næste år

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: