Forår i Tivoli Friheden

I Tivoli Friheden er der lagt omkring en 100.000 blomsterløg, og de fleste af dem blomstrer lige nu. Vi var derinde i søndags. Midt i alle blomsterne.

Der er bede i rosa nuancer, bede med stærke farver, og bede i muntre rød-hvide farver. I bedene svæver tulipaner over bunddækker af forglemmigej i både hvid, lyserød og den klassiske blå farve. Der hvor narcisserne er ved at være færdige, står prydløg i knop og venter på at tage over. Det er et syn for guder.

Ud over bede er der krukker. Masser af krukker, sprængfyldt med løgplanter.

Det er Claus Dalby, der har stået for sammensætning og plantevalg til bedene, og det var Claus Dalby og Tivoli Friheden, der havde inviteret os ind til de mange fortryllende syn.

Som en, der virkelig ikke kan lide at lægge løg (koldt, rødder i jorden fra træerne, ømme knæ), beundrer jeg også gartnerne for deres dygtige arbejde. Det har taget tid – lang tid. Og resultatet må være præcis det, de ønskede, da de lå på knæ i oktober.

Tulipaner i farver afstemt efter pariserhjulet

Et særlig dejligt syn er det lille stykke mellem de to broer. Der har de valgt at sætte tulipaner af typen Darwin hybrider. Dem, der kommer igen. Det er ikke så dumt, for helt ærligt må det være bare en anelse besværligt at lægge løg der.

Vandstanden er lav, fordi de er ved at føre noget af vandet en anden vej ned omkring den ny, store scene.

Claus Dalby holdt foredrag og fortalte om, hvordan man fik løgplanter til at gro og blomstre i krukker. Som med stort set alle planter er det fugt, der kan ødelægge festen. Løgplanterne må ikke få vintervæde, og de skal kun vandes, når man lægger løgene. Derefter skal de stå uforstyrret under tag – garage, carport, overdækket terrasse, drivhus – til spirerne kommer op i foråret.

Claus Dalby i sin signaturpåklædning: Haveforklæde.

Man kan godt høre efter Claus Dalby, for han er en mester i at få planter til at trives i krukker – ja til at trives i det hele taget.

Her får du et lille slideshow fra Tivoli Friheden, så du kan bladre rundt i nogle af de mange indtryk:

Det har været en aktiv bededagsferie. Sølvbryllupsfest, besøg af gode venner og de to helt fantastiske blomsterbesøg henholdsvis i Claus Dalbys have og i Tivoli Friheden.

Kender du det, at man næsten ikke kan overskue alle planerne for weekenden, fordi der er så meget? Og pludselig er det hele overstået, og man står der og siger til sig selv og hinanden: ‘Vi nåede det! Og det gik godt‘.

Sådan et par dage var det. Nu må der gerne være et par stille dage, så vi kan fordøje alle indtrykkene og sortere alle billederne, men en fantastisk Bededagsferie, det var det.

Hvis du har fået lyst til at se de mange, smukke blomster i virkeligheden, kan du nå det endnu. Der er plantet med tanke på en lang, lang blomstring.

Tivoli Friheden er i det hele taget en dejlig oplevelse. Man får sadan en følelse af Tivoli og ubekymret sommer af kombinationen af de forrygende smukke blomster, små børn i små radiobiler, duften af Tivoli og frydeskrig fra de noget skræmmende forlystelser. Det hele går op i en højere enhed og kalder på de brede smil.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: