Sprød topping til rodfrugtmos med mandler, parmesan og rosmarin

Til en blød og mild mos af søde kartofler og/eller andre rodfrugter er det godt med et drys af noget spicy, salt og sprødt. Kontrasterne taler til hinanden og fremhæver smag og konsistens hos hinanden.

Derfor er et ikke så meget mosen, som det er toppingen – det sprøde drys af mandler, parmesan, rosmarin og et strejf af chili – det skal handle om i dag.

De fleste ved, hvordan man laver en god rodfrugtmos: Kog rodfrugterne møre uden salt i vandet, mos dem, rør mosen fast med salt og tilpas derefter konsistensen med mælk.

Her er opskriften på toppingen, der giver lige det der ekstra til mosen. Du skal bruge:
1 dl mandler
2 spsk fintrevet parmesan eller grana padano
1 spsk frisk, hakket rosmarin (gem lidt hele rosmarinnåle til pynt)
1 nip salt
1 nip chiliflager

Smut mandlerne og hak dem groft. Hæld dem over i en skål og bland dem godt med de øvrige ingredienser. Vend det hele ud på en bageplade beklædt med bagepapir og bag det på 200 grader i 5-7 minutter. Osten skal være smeltet og lige være begyndt at boble op. Hold øje, for brændt parmesan smager bare ikke spor godt.

Tag pladen ud af ovnen og lad massen køle ned. Når den er kølet ned, er den blevet sprød og lige til at brække i småstykker og drysse ud over mosen. Pynt mosen med toppingen og lidt ekstra, frisk rosmarin og server resten i en skål ved siden af. Det forsvinder som dug for solen.

Du kan sagtens lave en større portion. Drysset holder sig sprødt i en lufttæt beholder i et par dage. Og laver du græskarmos, kan mandlerne erstattes af græskarkerner.

Vi fik toppingen på mos af søde kartofler, rørt med en anelse ahornsirup, til en karbonade og rosenkål. Meget fin mandagsmad.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Sprød topping til rodfrugtmos med mandler, parmesan og rosmarin”

 1. Knas er godt. For en stykke tid siden, var jeg på besøg ved min søster, der fik vi blomkåls og kartofler suppe. Der var grønkålstips til. Grønkålen var blandet med lidt olivenolie salt og reven parmesan, bagt i oven, det var dejligt sprødt. Det smagte rigtig godt. Tak for nogle dejlig opskrifter ❤️❤️❤️

  Like

 2. Åh, det skal vi have en af de nærmeste dage. Det lyder skønt med mandelknas.
  (Forleden fik jeg langt om længe lavet nøddepanerede kyllingestykker efter din opskrift, og havemanden var overoverbegejstret. Dét er stor ros! Sådan noget knas er godt.)
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Knas er godt. Kontraster er gode i mad. Jeg har lavet det samme som små, sprøde kiks engang. Dejligt, at Havemanden kan lide den nøddepanerede kylling. Der er altså noget ved at blande nødder og mandler i andet end bare kager 🙂
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: