Du kære blide danske bæk?

På en sommerdag kan bækken i engen godt minde lidt om den bæk, Jeppe Aakjær skriver om i sangen. Rislende, nynnende. Lige nu efter februars store mængder regn, er den mere brusende og brølende.

Det er flot og også en lille smule dramatisk. Ikke dramatisk på samme måde som Niagara eller Amazonas, der er 25 km bred visse steder. Men dramatisk i Skivholme målestok.

Vandstanden er steget, så vandet løber ind mellem breddens rødel, der trives så godt med fødderne i vand. Her danner bækken vandfald – flydende, blanke vandfald nogle steder og brusende, skummende andre steder.

Når vinden holder en lille pause, kan man høre bækken helt oppe i haven.

Den burde vist skifte navn fra Borum Møllebæk til Borum Mølleå. Det ville være passende. Men… når alt det her vand er løbet forbi og ad finurlige veje er endt ude i Aarhusbugten, falder vandstanden igen.

Bækken bliver aldrig som et af de udtørrede flodlejer, vi så i New Mexico. Der vil altid være vand i den – og selv i tørre somre også grønt græs langs den.

Men når den er færdig med at bruse, bliver den igen de sædvanlige omkring halvanden meter bred de fleste steder, og den opfører sig præcis som Jeppe Aakjær skriver det i sangen ‘Du kære blide danske bæk‘:

 1. Du kære blide danske bæk,
  som bag om hegn og hybenhæk
  mod salte fjorde glider,
  dit vandrevand, din puslestrøm
  har nynnet i vor folkedrøm
  og pyntet Danmarks kjolesøm
  fra landets ældste tider.
 2. Du lille muntre danske bæk
  bag hyld og hegn og hybenhæk
  og midt i lave enge,
  du gav mit sprog dets sølverklang;
  det bløde nyn ved vuggens gang
  og rytmen i vor folkesang
  er lån fra dine strenge.
 3. Så værn da ømt om Danmarks land,
  dets blide kyst, dets bløde strand
  og mejsens bo i hækken,
  lys over haren markens fred,
  giv ly og læ og rugested
  for alt, hvad hjertet hænger ved;
  men værn dog mest om bækken!

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Du kære blide danske bæk?”

 1. Åh hvor er det en smuk tekst Jeppe Åkjær har skrevet. Jeg tror vi er mange der har minder om en barndoms bæk. Desværre er rigtig mange jo rørlagt i vore dage, – i effektivitetens “hellige” navn!

  Like

 2. Et ikke uvæsentligt indslag i Jeres lokale natur. Jeg har selv en lille soldreven fontæne i havedammen.. men det er jo ikke det samme

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: