Det handler om at være i det rigtige selskab

Iris reticulata, de små, tidlige iris, der også kaldes dværgiris, fås i mange farver. Også i denne variant, der hedder Katharine Hodgkin.

Den er sart i farverne, og jeg har altid syntes, den var lidt bleg i det, og lidt svær at passe ind med andre planter.

Sammen med planter med stærkere farver, druknede den i hvert fald. Nu har jeg fundet den helt rigtige makker til Katharine: De sartgule primula. Den måneskinsgule primula fanger irisens næsten samme gule farve, og det blå bliver en køn kontrast.

Her i en solstribe på sofabordet.

Det er tit sådan, at en plante kan være ganske uanseelig, til den kommer i det rette miljø og selskab. Sådan er det også med mennesker. Hvem vi bliver, afhænger i høj grad af, hvem vi møder på vores vej.

Den rette hylde, de rigtige mennesker, de rigtige omgivelser er heldigvis ikke de samme for alle. Vi er forskellige, vores ønsker og drømme er forskellige, og vores evner er forskellige. Finder vi det sted at være, hvor vi kan ses og påskønnes som dem, vi virkelig er, blomstrer vi præcis ligesom de små iris.

Her – i vindueskarmen i selskab med de måneskinsgule primula – bliver Frk. Hodgkin en stjerne og ikke bare den blege søster til den blå iris.

Man kunne også vælge at fremhæve den sarte, blå farve i stedet for at fremhæve den gule ved at sætte den lille iris sammen med den persiske scilla – Scilla Mischtschenkoana.

Persisk scilla i drivhuset – den er ved at springe ud nu.

Den har lige den samme meget lyse, lyseblå farve og det samme porcelænsskær. Skal man sammenligne menneskelivet med blomsternes liv, kan man vel også sige, at alle har forskellige strenge at spille på – og at musikken kan blive lige smuk, om man spiller på det ene eller andet sæt strenge. Melodierne bliver bare ikke ens.

De små potter er godt legetøj for en blomsterglad sjæl. Og man kan tænke mange små og mellemstore tanker om livet, mens man leger.

God søndag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: