Hvordan passer man primula?

Det er tid for primula. Det er næsten umuligt bare at gå forbi de farvestrålende planter i supermarkedet eller i havecentret. De findes i så mange farver og former. Enkelte, fyldte, skrappe farver og bløde, romantiske farver. Der er primula for enhver smag.

Men… de er svære at holde liv i inde i varmen.

Primula er skabt til at leve ude. En kold og blæsende martsdag i Skotland for år tilbage gik vi tur ved Glencoe – fra National Trust besøgscentret og op til et mindesmærke for Glencoe massakren i 1692. Det med massakren er en helt anden historie – og sang, men undervejs så vi, at skovbunden var dækket af sart lysegule primula. Deroppe i det barske bjerglandskab trivedes primula. Regn, sne, blæst, kulde… Sådan er der heldigvis ikke inde i vores stuer.

Men det er guf for primula. Vi vil gerne have dem i stuens tørre varme. Det går ikke i længden. Derfor er min metode at sætte de indendørs primula køligt om natten. Vi har en kold baggang, men har du ikke det, kan du sætte dem udenfor eller ud på altanen. Gerne et overdækket sted, for blomsterne bliver ikke kønnere af regn. Der kommer nye, men det tager lidt tid, og det er ikke det, vi vil med indendørs planter.

Bliver det 10 graders frost (og det kan det sagtens nå at blive endnu), skal du holde dem inde. De kan sagtens klare det, hvis de vokser ude og har haft tid til at danne et godt rodnet. Men i potter er det for hårdt for dem.

En anden vigtig ting at huske er, at du skal nippe de visne blomster af. Det stimulerer planten til at danne flere knopper. Jeg havde blomstrende primula i månedsvis sidste år, og jeg håber på at have det igen i år.

Vand. De skal have vand. Jorden skal holdes fugtig, men ikke våd. Ligesom alle andre planter tåler de ikke at stå og soppe. Det får rødderne til at rådne. Derfor er mit råd, at du lægger en skive oasis i bunden af potteskjuleren og sætter planten på skiven. Hold skiven våd, og planten vil selv tage det, den har behov for. Det er det samme, jeg gør med julestjerner og alle andre planter, der kommer fra et gartneri.

Det giver så en ny udfordring. De fleste potteskjulere er for små. De er for lave. De passer lige til potten, og det er det. Derfor skal du kigge godt efter, før du anskaffer dig dyre skjulere. Mål for eksempel standardpotternes højde og diameter, lav en lille seddel med målene og hav den i tegnebogen. Så undgår du fejlkøb. Eller køb altid skjulere et nummer større, end du tror, du skal bruge.

Der står primula mange steder i vores have. Lysegule og hvide i skovhaven, hvide, lilla og lyserøde i blomsterhaven. Det er allesammen planter, jeg har anskaffet i vintrenes løb, og de trives fint derude. De har det endda med at blomstre lidt sporadisk hele året, men hovedblomstringen er i foråret.

Her er et hold primula fra sidste år ved at etablere sig i maj efter at have levet inde fra begyndelsen af marts.

For at opsummere:

 • sæt dem koldt om natten (og om dagen, mens du er på arbejde)
 • sæt dem på en skive oasis og vand nedefra
 • nip visne blomster af

Så kan dine primula holde længe. Også inde.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Hvordan passer man primula?”

 1. Ja, de er umulige at gå forbi i disse tider.
  Gør du noget specielt med din oasis, for hvis man bare sætter potten oven på, så kan den jo ikke suge (uden jordkontakt)? Fjerner du potten?
  Kh Lisbeth

  Like

 2. Det var da nogle gode tips. Jeg har ikke købt primula længe, netop fordi de ikke var særligt pæne ret længe. Jeg har også af bitter erfaring lært hvad der er en god urtepotteskjuler. Har lavet nogle fejlkøb fordi man faldt for en eller anden smart form, som man så ikke kunne få en urtepotte ned i. Af skade bliver man klog – nogle gange 😉.

  Like

  1. Godt, du skriver ‘nogle gange’ 🙂 For hvor tit falder man ikke for en forkert krukke eller plante? Jeg har en lille seddel i tegnebogen, der skal minde mig om, at det ikke er nok, at en skjuler er køn, og at det ikke er et argument at den, der er et nummer større, koster en tier mere 🙂

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: