Teriyaki beef – oksekød i teriyaki

Den sidste ret med teriyaki i denne omgang. Oksekød i tynde strimler og grønt i en mørk, krydret teriyaki er nemlig en rigtig god ret til januars hverdage, hvor der skal smag og farve til som modvægt mod de grå dage.

Hurtig, nem, krydret og lækker – især hvis man allerede har lavet teriyaki saucen og har den klar i køleskabet. Men ellers tager det kun få minutter at lave sin egen teriyaki.

Til dem, der først læser med om teriyaki nu, kan jeg fortælle, at teriyaki er en hurtigt lavet, tyk (nærmest ketchupagtigt tyk) krydret sauce baseret på soya, brunt sukker, eddike, hvidløg og ingefær. Opskriften finder du her.

Til retten skal du bruge:
Skært oksekød. Flanksteak eller en steak af en slags er velegnet.
Gulerødder i tynde skiver
Peberfrugt i strimler
Teriyaki – lav den selv
Vand
Maizena
Olie til stegning
Ristede, hakkede peanuts og fintsnittede forårsløg til pynt.

Der er med vilje ikke angivet mål. Det er nemlig den mest fleksible ret, man kan tænke sig. Retten kan strækkes til flere ved at putte flere – og måske andre – grøntsager i (broccoli eller blomkålsbuketter for eksempel), og mængden af kød kan du selv bestemme. Vi brugte én stor ribeye steak fra Charolaiserne til to personer (og et par godbidder til hundene). Du kan også bruge kylling, hvis du vil. Det giver selvfølgelig en anden, men også rigtig god, smag.

Det er fremgangsmåden, det handler om. Den, der giver hurtig og god mad på en hverdagsaften.

Start med at skære kødet i tynde strimler. Vend det i Maizena og steg det hurtigt i olie på en godt varm pande. Steg det i flere portioner, så det steger i stedet for at koge. Tag kødet af panden.

Kom grøntsagerne på panden og steg dem nu et par minutter. Tilsæt teriyaki. Jeg brugte vel en god halv deciliter, nemlig resten af det, der var i glasset. Vend grøntsagerne rundt i det, tilsæt vand til du har en en ‘sovseagtig’ konsistens. Lad det koge et par minutter og læg så kødet tilbage i sovsen og varm det godt igennem.

Drys retten med hakkede, ristede peanuts og fintsnittede forårsløg og server direkte fra panden. Spis ris til.

Det er nemt. Det er næsten ikke en opskrift. Men det er en god vejledning i hurtig, krydret mandagsmad, og dem kan man vel ikke have for mange af? Mandag er også en dag, og den bliver ked af det, hvis den altid kun skal være den mest udskældte dag i ugen.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: