Nye primula til stuen, til drivhuset og til sidst: til haven

I går sidst på eftermiddagen var jeg på besøg hos Gartneriet Pedersen for at se på årets nye, duftende og farvestrålende primula.

Jeg var så heldig at få nogle af dem med hjem. Nu går jeg og flytter rundt på dem herhjemme, så de kan komme til at tage sig bedst muligt ud. Det kan der gå meget god tid med…

De fyldte blomster har alverdens farver. Lilla, hvid, pink og nok de største stjerner: En nærmest vinrød primula med hvid kant. Kameraet kan ikke fange den rigtige tone. De er mørkere i virkeligheden.

Min yndling fra sidste år, den måneskinsgule, der er så fin i skovhaven.

Og en sværmerisk drømmende, romantisk primula i de fineste ferskenfarver.

Den sidste har allerede fået plads i det lille vindue ud mod drivhuset. Der står nemlig stadig en af de julestjerner, der har næsten samme farver. I det vindue mødes årstiderne, ligesom de gør derude.

Stadig smuk efter tre måneder…

De primula, jeg plantede ud i haven sidste år, har reageret på den milde vinter med et par blomster allerede nu her i slutningen af januar. Ok, blomsterne er blevet lidt forrevne af stormvejret og den piskende regn i går, men de er der. Og der er flere på vej.

De ny flytter også ud i skovhaven, når de er ved at være færdige herinde. Der er altid plads til en primula til, ikke? De leverer farveklatter i haven fra tidligt forår, og mange af dem har en mindre, ny blomstring i efteråret.

En fyldt primula i blomst i oktober

Der er så meget godt at sige om dem, og det har jeg da også gjort tit. De har de dejligste farver, de kan fås her i den tid, hvor der ikke er meget i haven, og de er til at komme til for penge. Bilka (vores nærmeste store supermarked) har for eksempel 2 for 30 i stort set hele sæsonen (ikke reklame – bare info – de koster vel cirka det samme alle vegne), men man skal nu være lidt hurtig for at få fat i de spændende slags, for det er dem, der ryger først.

Fru Krukke drukner næsten i blomster, men jeg kan høre, hun beder om en ny frisure.

Nu er det blevet fredag, vinden har lagt sig for nu, og verden er fejet lys af stormen.

Det er dejligt vejr, og det skal nydes, selvom de truer med, at det andet hidsige lavtryk vil komme forbi allerede i morgen. Jeg håber, de tager fejl, men jeg sætter nu ikke nogen af de ny primula ud endnu. Heller ikke selvom temperaturen er venlig nok. For det er vinden ikke.

God fredag.

PS: Hvis du ikke så indlægget om, hvordan man passer primula, så de holder længe, er det her.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Nye primula til stuen, til drivhuset og til sidst: til haven”

 1. Nu har jeg også fået fat et par af de kønne blomster ,men sidste år satte jeg et par i krukken på altanen de var sarte gule . Forleden rydde jeg op der ude og ja der er fine knopper i dem.
  Så nu kommer de også har jo også stået lidt i læ unden syrenen der er i samme krukke. Syntes jeg hver dag kan se at foråret er på vej så dejligt at holde øje med.

  Like

 2. Primula er bestemt en dejlig plante – den ferskenfarvede er lækker. Her er de efterhånden engangsblomster, for der er ikke rigtig mere plads derude, men ellers er de oplagte at plante ud.
  Så flot din (jule)stjerneblomst står!
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Der er det godt med masser af plads. Jeg tror, der altid vil være plads til en primula mere. Jeg er også imponeret over julestjernen. Måske er der hvert år én, der overlever – jeg vil i hvert fald prøve at få den til det 🙂
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: