Hvad skal man bage til jul?

I de senere år har julen ændret sig meget hos os. Der er ikke længere mindre børn i familien. Der er ikke mere Søren Banjomus omkring juletræet, vi kan roligt smide legetøjskatalogerne direkte ud, og der er heller ikke brug for så meget guf – eller for nær så mange småkager af den børnevenlige slags.

Nu siger jeg ‘brug for småkager’. Ingen har vel decideret brug for småkager. Men de er nu rare at have – selv til en voksenjul. Men hvilke – og hvor mange?

Jeg kan lige så godt sige det. Jeg orker hverkan at bage eller spise 10 forskellige slags småkager. Det bliver noget med at vælge ud blandt yndlingssmåkagerne og så bage to eller højst tre slags – i mindre portioner. Og måske bage en julekage, når der kommer gæster.

Julekrans med kanel og æblefyld

Eller julede muffins med syltet appelsin og tranebær? Dem har jeg ikke nogen opskrift til, men det tror jeg kommer i løbet af december…

Der er én slags småkager, jeg nødig vil undvære. Det er ikke en af de klassiske småkager, selvom den smager rigtig meget af jul – jul med et lille kick i. Det er dem her:

Småkager med frisk ingefær, rosmarin og appelsin

De er fyldt med smag af appelsin, rosmarin, kardemommefrø, vanille, ingefær og et strejf af chili. De er udsøgte og virkelig et hit hos alle julegæster.

Men derudover skal der vælges. Vanillekranse? Dem lavede jeg efter Mette Blomsterbergs opskrift sidste år, og de var faktisk ikke så gode, som dem min mormor lavede. Og hendes opskrift har jeg ikke. Hun døde, før jeg rigtigt var begyndt at bage. Så nej. Ikke vanillekranse.

Brunkager? Det er så svært at lave en lille portion brunkager.

Jødekager? Mjahhh – det bedste ved dem er kanelsukkeret på toppen, og det drysser altid af, hvis man kommer nok på – for nok er for meget til at hænge fast. Så… nej.

Der er simpelthen ikke andet for, end at jeg må på rundtur på nettet og se, hvad andre har fundet på, og om der er noget, der kan friste. Noget, jeg ikke plejer at lave, og noget der er lidt anderledes. Måske jeg skal en tur til USA på nettet og se, hvad de går og laver derovre?

Nettet er fyldt med gallerier, hvor man kan bladre mellem opskrifterne. For eksempel her.

Eller til England? Shortbread af en slags? Eller nogle af de seje chokoladesmåkager, der er rullet i flormelis, så de krakelerer så fint?

Måske jeg kan finde på en ny version af de hurtige med mandler, kanel og tranebær – eller bare bage et hold af dem, jeg plejer? De er også gode, og så er der da noget, når der kommer nogen forbi på decemberbesøg. Finder jeg på mere, skal jeg nok sige til.

Hurtige småkager med mandler, kanel og tranebær

Julen ændrer sig hele tiden. Der er dem, der tror, at den altid har været på samme måde, men det har den alligevel aldrig rigtigt, hvis man tænker efter. Derfor må man gerne ændre lidt i traditionerne, fjerne noget og tilføje noget nyt. Det er der ikke noget galt i – tværtimod.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

8 kommentarer til “Hvad skal man bage til jul?”

 1. Giv Mette Blomsterbergs citronspecier en chance. De er sååååå gode. Og nemme at bage….
  (-siger min mand, som er ham, der står for julesmåkager hos os)

  Like

 2. Ja, der var jo en gang, da julen var travl med en masse forventninger. Der blev bagt pebernødder efter den ældgamle opskrift, lavet konfekt, som børnene var med til. Jeg nåede aldrig at lave et honningkagehus, selv om vi talte en del om det. Der blev flettet hjerter og fine små stjerner.
  Dette år bliver julen fejret i eget selskab. De voksne børn har lavet andre planer. Sådan må det være. Så jeg har udtænkt en lille beskeden meny bare til mig. Kagerne er hurtigt overset. Juleknaset bliver lidt , men godt. Måske lidt æblegløgg at drikke til..?
  Sådan kan det altså også blive.

  Like

  1. Hej Susanne,
   Der er stadig mange forventninger til julen. Blandt andet den, at man skal være flere mennesker sammen. Det lægger et pres på en, og jeg kan høre på dig, at du er lidt ked af at skulle være alene. Men når tingene nu skikker sig, som de gør, håber jeg, du vil stryge det med ‘beskeden menu’ og spise lige præcis det, du har allermest lyst til, nok af det og masser af juleknas, hvis du har lyst. Du behøver jo ikke begrænse dig selv, vel? Og husk: Hvis man ikke kan nyde sit eget selskab, hvordan kan man så forvente, at andre kan? Nej – frem med livsmodet og juleglæden – også selvom du er alene juleaften – og husk at pynte!
   Knus og kærlig hilsen, Karen

   Like

 3. Noget som er blevet et hit hos os gennem de senere år er Kirsten Hyttemeiers brunkager. En dejlig nem opskrift uden for mange dikkedar og en dej som er hurtig og nem at arbejde med. Hun kunne noget den dame 😊. Og så min kære mors klejner. Et lille bitte avisudklip som nok er 50-60 år gammelt og ligger i en gammel udgave af frk Jensens kogebog. Jeg har skrevet opskriften af, for tænk hvis det lille bitte udklip blev væk, så der ikke blev nogen klejner, hvilken katastrofe 😉.

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: