Forloren hare med bacon og æbler – og skilt sovs

Farsretter smager altid godt – især nu i den mørke tid, hvor regnen slår mod mørke ruder, og ilden snurrer i brændeovnen. Her er en af klassikerne: gammeldags forloren hare med skilt sovs.

Dog med et lille twist af grofrevne æbler og et strejf af allehånde i farsen. Det er efterår, når det er bedst.

Man skal bruge:
1 portion fast frikadellefars – se opskriften her
2 æbler – gerne madæbler som Belle de Boskoop
8 hel allehånde
1 pakke bacon
2 dl mælk + lidt mere til sovsen
2 spsk ribsgele

Rør en fast frikadellefars efter opskriften. Skræl og riv æblerne på den grove side af rivejernet. Stød allehånde halvgroft i en morter. Rør æbler og allehånde i farsen.

Form et farsbrød i et ovnfast fad. Dæk kødet med baconskiver. Hæld mælk i fadet ved siden af farsbrødet og kom et par skefulde ribsgele i mælken i fadet.

Bag farsbrødet på 200 grader i ca. 40 minutter. Tag fadet ud af ovnen og hæld væden over i en kasserolle. Du skal ikke si væden – det er meningen, at der skal være ‘snuller’ i. Det er derfor, den hedder skilt sovs. Snulleret er nemlig kødkraft og tørstofferne fra mælken, og det er det, der giver smag.

Sæt farsbrødet tilbage i ovnen, mens du laver sovsen. Hvis baconskiverne stadig er blege, kan du give dem lidt varmluft.

Kog væden op og tilsæt gerne lidt mere mælk, så der er nok sovs. Smag til med salt og peber, og jævn sovsen en smule. Giv den en lille klat kulør for det kunstneriske indtryk. Sovsen skal ikke være meget brun – bare ikke bleg.

Vi fik ovnbagte rodfrugter til – ovnbagte rodfrugter drysset med lidt timian. For det er også smagen af efterår – når det er bedst.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Forloren hare med bacon og æbler – og skilt sovs”

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: