Rigtige gammeldags frikadeller

Nu kan erfarne husmødre/fædre godt stoppe med at læse – for de kan lave frikadeller med lukkede øjne (hvordan mon sådan nogle egentlig ser ud??) Men lur mig, om ikke der er folk derude, der tror, det kun er deres mormor, der kan lave rigtige frikadeller? Det er lige gået op for mig. Men nej. Sådan er det ikke. YOU CAN DO IT!

Du skal bruge:
500 gram rigtig godt, hakket svinekød eller hakket kalv og flæsk
1 løg revet på den grove side af rivejernet
1 æg
1 tsk salt
Friskkværnet peber
1 grydeskefuld mel med top på
2 – 2,5 dl mælk
Smør til at stege dem i
Billede3

Rør først kødet fast med saltet. Giv det så et par omdrejninger fra peberkværnen. En 5-6 stykker. Riv løget (græd bare, det er sundt at græde, når det ikke er over noget mere sørgeligt end et løgs endeligt).

Slå ægget ud (ja, det SKAL ud af skallen) og kom løg og æg over til kødet. Rør et par gange. Tilsæt melet. Grydeskeens størrelse. spørger du? Jeg bruger den her:

Billede4

Rør det hele sammen og tilsæt så mælk lidt ad gangen og rør, rør, rør. Når blandingen har en konsistens som havregrød, skal der ikke mere mælk i. Nu er det frikadellefars.

Kom smør på en pande. Ja. Smør. Ikke olie af nogen slags. Rigtigt smør. Lad det smelte, og når det bruser, begynder du at lægge klatter af farsen på panden. Runde pæne klatter. Brug en spiseske – og en spiseske mere til at få farsen til at slippe den første ske. Lad dem stå på panden og stege ved mellemvarme, til de er ved at være faste. Først nu må de vendes. Ellers bliver det noget smadder, de kommer slet ikke til at ligne din mormors frikadeller, og du vil føle et personligt nederlag og blive traumatiseret.

Så vend dem først, når de er ved at være faste. Lad dem stege færdige i en fem minutters tid på den anden side.

Så er der frikadeller – og det er tid til at løfte armene og råbe: Yesss we CAN.

Billede1

Bon frikadelle appetit – og god fredag.

Save

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “Rigtige gammeldags frikadeller”

 1. Ville man glæde min farfar, skulle der være solbærsyltetøj til – og helst hver eneste gang. Rigtige frikadeller er så gode, at jeg med glæde ville spise dem juleaften. Hjemme ønskede vi os kun min mors hjemmelavede medisterpølse juleaften. Der var mange, der syntes, at det var et sølle tarveligt julemåltid, men de kendte også kun slagterens – ikke min mors!
  God sommerferie!

  Like

  1. Solbærsyltetøj er også godt til frikadeller – og til gammeldags oksesteg. Det er faktisk ikke nogen ny opfindelse at spise frugt sammen med kød – eller at blande det søde og det salte køkken. Din mors hjemmelavede medister lyder som noget helt særlig godt 🙂

   Like

  2. Elsebeth,Hjemmelavet Gedisterpølse intet er bedre end det.og juleaften eller ej,det smawer godt,og hvem siger at kun and og flæskesteg er rigtig julemad.

   Like

 2. Guten Morgen auf dem Bauernhof,
  Jeg var ikke klar over at der findes falske eller ikke rigtige Frikadeller.ud over at jeg bruger Rasp eller Frannerbrød i mine Deller er resten identisk.Vi fik Deller i sidste Uge,godt nok ikke med vores Foffels men med Bondemanden Jespers.og med mine syltede Quash til.
  Go`Fredagsdag

  Like

  1. Der findes skam rigtige og ikke rigtige frikadeller – de ikke rigtige frikadeller er alle de forskellige stegte kødboller af den ene eller anden slags. De bliver nemlig kun kald frikadeller, fordi det er så svært at sige, hvad de hedder i deres hjemlande. Så kommer de til at hedde græske eller tyrkiske frikadeller – eller inderfrikadeller – eller? Men de smager også godt. Rigtige frikadeller er sådan nogle, som mormor lavede, som man får med agurkesalat og nye kartofler om sommeren 😉

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: