Irsk Krydderkage: Boiled Cake

Der er mange grunde til at besøge Irland. En af dem er Irsk Krydderkage. En krydderkage, hvor fyldet koges med krydderierne, før det blandes med melet.

Sådan en kage passer godt til det irske vejr – og til det danske. Ikke mindst i efteråret er alle former for krydderkage noget af det skønneste.

Vi fik opskriften i Irland for snart mange år siden. Vi var ankommet til en eventyrlig Bed & Breakfast langt ude på landet sidst på eftermiddagen,

og vores værtinde inviterede os til at smage en kage, hun lige havde bagt – ‘one of those boiled cakes, you know’. Kogt kage? Det havde vi aldrig hørt om. Vi fik både et stykke af den til teen, og vi fik opskriften med hjem. Den var noget så god, den kage, og vi har bagt den mange gange siden.

Forklaringen på navnet er, at man først koger vand med sukker, smør, krydderier og rosiner, før man blander valnødder i og blander det hele med mel og natron. Kagen skal altså også bages – det er kun fyldet, der koges.

Her ser du det duftende, sirupsagtige fyld efter kogning.

Du skal bruge:
475 ml vand (1 pint)
400 g sukker
200 g smør 
2 spsk kakaopulver
2 tsk kanel
1 tsk stødte nelliker
1/2 tsk salt
300 gram rosiner
250 g grofthakkede valnøddekerner
500 g mel
2 tsk natron

Bland vand med sukker, smør, salt, kakao, rosiner og krydderier i en gryde. Bring det i kog og lad det koge i 3 minutter. Lad det køle lidt af og rør valnøddekernerne i den nu sirupsagtige og duftende masse.

Bland mel og natron og rør det sammen med fyldet.

Kom blandingen over i en form, en rugbrødsform er rigtig god – og bag kagen i en lille times tid på 175 grader.

Portionen er stor, og min rugbrødsform kunne ikke rumme det hele. Jeg bagte resterne i en lille ovnfast skål ved siden af og tog det ud noget før, den store kage var færdig. Så var der til smagsprøver.

Kagen er færdig, når der ikke hænger dej ved, når du stikker et grillspyd i den.

Der er virkelig mange gode grunde til at besøge Irland…. Der er den skønneste natur, de hyggeligste pubber, musik og sang og rare mennesker.

Irland er også der, hvorfra verden er blevet beriget med Guinness.

Men Boiled Cake 

er nu en ekstra god grund til at tage til Irland.

Hvor jeg dog glæder mig til, at vi igen kan rejse ud og se – og smage – verden.

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

5 kommentarer til “Irsk Krydderkage: Boiled Cake”

 1. Jeg har lige bagt boilt cake. Den smager dejligt, men smuldre noget. Skulle der
  måske tilsættes æg, det står ikke i opskriften. Vh. Maria

  Like

  1. Hej Maria,
   Der er ingen æg i opskriften. Tror du ikke, du måske er kommet til at bage den en anelse for længe? Eller for varmt? Hvis du er en af dem, der har udeladt rosinerne, kan det også være forklaringen, for rosiner giver meget fugt til en kage, og den hænger derfor bedre sammen.
   vh/Karen

   Like

 2. Den lyder rigtig spændende, tror aldrig jeg har smagt sådan en boiled cake, så det må vist have et skud 🙂

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: