Farver i efterårshaven

Det regner lidt, og det drysser ned med blade fra alle de store træer, der omgiver haven. Blade og ahornfrø, der snurrer gennem luften som små helikoptere. Men midt i efterårets forfald er der farveklatter, der lyser op mod de brune, våde blade.

Her er den smukke (men giftige) oktoberstormhat, som står så fint lige nu, og som jeg lige fangede i en solstribe.

Og asters – den almindelige lyslilla asters vokser bedre nu, hvor troldhasselen er blevet opstammet, og den får mere lys. Man ænser den dårligt i løbet af sommeren, men hvor er den skøn at have lige nu.

En anden asters, jeg har købt til plantesalg hos Staudeblomsten, er den lille, lyslilla her. Den er omkring en halv meter høj, og de bittesmå blomster svæver over den som en lyslilla sky. Det er svært at se på billedet, men hver blomst er kun omkring en centimeter i diameter. Den er helt specielt køn.

Staudesolsikken Lemon Queen blomstrer også ufortrødent videre, og det samme gælder flere af roserne. Men ellers er det efterhånden mere og mere frøstande og bær, der lyser op.

Glasbærbusken, der nu er blevet så stor, at jeg kan nænne at klippe et par grene ind.

Og frøstandene fra tæppepileurt. Dem tørrer jeg altid en del af, som jeg kan bruge i dekorationer. De bedste dekorationer har lidt af havens sommer i sig, så de vækker minder og tanker. En god deko er mere end pynt.

Det har taget en del år at få hold på det med blomstring i haven i alle sæsoner. Den med ‘fra den første erantis til den sidste asters’. Men efterhånden er det ved at blive rigtig godt.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

5 kommentarer til “Farver i efterårshaven”

 1. Det er så dejligt med en have med en lang blomstringssæson. Vores have har det også – efter lang, målrettet indsats – og jeg glædes dagligt over det. I går gravede jeg en rose op (som farvemæssigt stod helt forkert). Planen er at sætte en troldnød i stedet, så vi også får lidt vinterblomstring.

  Like

  1. Vi planlægger også en troldnød, hvor der står en helt forkert ribesbusk. Den skulle have haft mørke blomster, men det er fesent lyserøde 🙂 Ja, en lang blomstringssæson kræver en målrettet indsats. Det kommer ikke lige af sig selv, for der skal prøves meget af undervejs 🙂

   Like

 2. Det er så godt at have en have i blomst hele året.
  Det er godt tænkt.
  Det er jeg også ved at forsøge. Men som du skriver så tager det mange år.
  Får så mange input på job hverdag.
  I morgen skal vi til mine forældres 70 års fødselsdag.
  Børnene har købt en opstammet stor glasbær busk til dem.
  Tænkte straks på dig da jeg hørte det.

  Klem og dejlig weekend
  Charlotte

  Like

 3. Skønne efterårsbilleder med varme farver. Jeg har været i skønne 3 måneder i frodige sydgrønland i et vikariat på et lille sygehus.
  Her i Nuuk har vi fået lidt sne, det ligner puddersukker, der er drysset over det hele. Det lyser dejligt op i mørket om aftenen og alt ser skønt ud i solskin som i dag.Jeg holder af sensommer og efterår både i Danmark og her, det er hygge- og sysletid.
  Mange hilsner fra din navnesøster Kaalat

  Like

  1. Det har du ret i. Hygge og sysletid. Det er så dejligt, når der kommer lidt sne, for det lyser sådan op. Sjovt nok er vejret altid sådan, at når der er koldt i Grønland, er der varmt her og omvendt. Vores kolde vintre giver jer varme vintre.
   Mange hilsener herfra også 🙂

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: