Det er æbletid

De røde æbler løsner let
fra træets trætte kviste,
Snart lysner kronens bladenet,
og hvert et løv må briste.
Når aftensolen på sin flugt
bag sorte grene svinder,
om årets sidste røde frugt
den tungt og mildt os minder.

Septembers himmel er så blå – den sang bliver jeg aldrig færdig med. Ingen anden sang beskriver septembers sprødhed så godt.

Det drysser ned med æbler fra træerne,

og de tidlige sorter er modne nu. Det glæder både os, hundene, solsortene – og hvepsene. Men der er nok til alle.

Vi har allerede lavet æbleflæsk til søndagsfrokosten, og vi har bagt en Apple Crumble. I løbet af efteråret skal der laves mange flere retter med æbler – og der skal bages kager og muffins. En engelsk Pork & Apple Pie skal vi i hvert fald have mindst én gang.

Mangler du ideer til kager og mad med æbler, kan du kigge med her: Mad med æbler. Der er en hel række opskrifter med æbler – både til det salte og det søde køkken.

Der skal også laves nogle poser med usødet æblegrød til fryseren. Så er der noget på lager til den tid, hvor æblerne enten er spist af mus eller rådnet væk. For det er jo, hvad der sker, medmindre man har ideelle opbevaringsmuligheder.

Inde hos bageren i Galten har de nogle skønne æblesnitter med makronlåg. Dem vil jeg også prøve at lave. Det kan vel ikke være anderledes end andre makronsnitter?

Sådan nogle æbletræer giver rigtig mange muligheder.

Og så er de smukke at se på – og synge om.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: