Gammeldags oksekødssuppe

Der er nok ikke meget, der smager bedre end gammeldags oksekødssuppe. Både som suppe med urter, kød- og melboller, og som basis for blomkålssuppe, græskarsuppe og alle de andre gode supper, der varmer os i efteråret og vinteren.

Vi fik slagtet i begyndelsen af november, og kødet – græsfodret og krogmørnet, som det hedder på de finere restauranter – er klar til afhentning på fredag. Fryseren skal være klar, og alle rester fra sidste år er vi i gang med at bruge op. Et par poser med spidsbryst står nu og simrer på tredje time og bliver til den skønneste oksekødssuppe.

billede1

Til gammeldags oksekødssuppe skal man bruge:
Kødfulde okseben, oksebryst eller spidsbryst.
Skiver af selleri
Gulerødder, skrællede og skåret i tykke skive
Løg skåret i halve og/eller porrer

Dæk kød/ben med vand og lad det komme i kog. Skum af, når urenhederne begynder at stige til overfladen. Det skal gøres grundigt og længe, hvis man vil have en smuk, klar suppe. Tilsæt grøntsager – hellere for mange end for få – og skum så af igen, når gryden atter kommer i kog.

billede2

Lad det hele simre i mindst fire timer. Du behøver ikke holde øje med det. Det koger bare stille og roligt, mens du laver alt muligt andet. Jeg har ryddet op i haven og gjort klar til at julepynte derude – det var skønt at komme ud og bruge musklerne lidt efter en lang uge med væg-til-væg møder.

Når der er gået fire timer, kan du slukke for gryden og lade den stå og køle af. En stor portion, som den jeg har over lige nu, er lang, lang tid om at køle af, så jeg stiller den bare ud i baggangen til i morgen.

Når suppen er kølet af, kan man fjerne det overskydende fedt. Det er godt til fuglene, rørt med kerner.

Billede1

Så skal suppen sies og kødet skal pilles fra benene.

Har man rigeligt med reelt kød, smager det fantastisk godt med peberrodssovs. Her er opskriften på kogt oksebryst med peberrodssovs.

Suppen kan nu fryses ned i portioner, så der er til alle de dejlige supper, man nu kan finde på at lave i lang tid fremover.

Der er med vilje, at jeg ikke har skrevet noget om salt og peber. Det er bedst at salte suppen til sidst, lige før den skal spises. Hvor meget salt, der skal i, afhænger af, hvad for en slags suppe, du vil bruge grundsuppen til.

billede2

I morgen skal vi have gammeldags oksekødssuppe med suppeurter, kød- og melboller. Helt klassisk – og måske en smule retro?

God lørdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: