Specielle Pelargonier – Kig Ind

Lige før Harlev, når man kører mod Hadsten på 511’eren – landevejen mellem Stilling og Hadsten – står der et skilt i højre side: Specielle Pelargonier – Kig Ind står der.

Skiltet har pirret nysgerrigheden mange gange, og jeg har da også tit tænkt på at kigge ind. Men først i sommerferien i år blev det til noget. Jeg var alene i bilen, ingen ventede mig hjem til en bestemt tid, jeg havde ikke travlt, og solen skinnede. Så jeg drejede ind af den smalle vej ved skiltet.

Vejen hedder egentlig Benneshede, men få meter nede ad vejen møder man igen et skilt. Pelargonievej står der på det. Skulle man stadig være i tvivl om, hvad der venter en, går det over, når man vil køre ind ad indkørslen. Det kan man nemlig ikke med en bil som min. Der er kun et smalt, smalt spor – resten af pladsen er optaget af krukker med pelargonier.

Pelargoniestedet hedder også Haven i Harlev, og ejerne, Ivan og Elin Nielsen, er pelargonie-eksperter og pelargonie-entusiaster. Se bare den imponerende mange sider lange sortsliste på deres website. Det må mindst være Danmarks største pelargoniesamling – måske mere end bare Danmarks.

Man kanter sig rundt ad hyggelige smalle stier mellem bede og krukker. Frodigheden er overvældende, og man møder både masser af blomster og sødt sovende katte i bedene. Der er pelargonier udenfor, og der er pelargonier i to store drivhuse. Mange, mange slags, og de står tæt.

Jeg vidste overhovedet ikke, hvad der ventede, da jeg drejede væk fra hovedvejen, men jeg havde længe ønsket mig nogle rosenpelargonier. Dem med de fyldte blomster. Det var bare kun få af dem, der var til salg. Ivan sælger kun overskudsplanterne, ikke avlsmaterialet, der skal blive til mange nye pelargonier til næste år. Nogle af de småbladede sorter var der bestillinger på flere år frem i tiden. De var også fine. Der er nu noget ved planter, der er meget små og alligevel frodige.

Jeg kom hjem en oplevelse rigere og med to rosenpelargonier – heraf den ene den, der hedder Apple Blossom, og som skulle have været Dronning Victorias yndlingspelargonie – og en sommerfuglepelargonie.

De har nu fundet sig til rette i den eksotiske afdeling i drivhuset, som jeg skrev om den anden dag, og de blomstrer smukt alle tre. Også de skal overvintre lyst og køligt i B&B’en.

Vinterpladserne er næsten ved at være udsolgt derovre nu, for der var jo allerede nogle ‘almindelige’ lyserøde pelargonier, et par duftpelargonier og en hvid sommerfuglepelargonie, der havde reserveret plads.

Moralen er klar: Ser du et spændende skilt ved landevejen, så STOP og kør ind og se, hvad der gemmer sig bag skiltet. Der er slet ingen grund til at vente i flere år på at opleve noget godt.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Specielle Pelargonier – Kig Ind”

  1. Det er en god morale, som godt kan bredes ud til noget med at række ud efter det fine, der ofte gemmer sig lige om hjørnet 🙂 Og jeg sidder og tænker, at denne sommer må være den første i mange år, hvor jeg ikke har pelargonier. Det er da en fejl!
    Kh Nana

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: