Salat af rød spidskål med sprøde, marinerede gulerødder og tranebær

Det her er en dejlig salat, du kan bruge som tilbehør til mange andre retter end til andepostejen fra i går.

Den består i al sin enkelthed af tre ingredienser: fintsnittet rød spidskål, sprøde marinerede gulerødder og portvinssyltede tranebær. Væden fra tranebærrene fungerer som dressing.

Start med gulerødderne. Vælg gerne forskellige farver. Skræl dem og skær dem i stave på 3-4 cm, ca. 1/2 cm tykke. Læg dem tæt i et sylteglas. Kog en lage af

1 dl eddike
1 dl vand
1 dl sukker
1 spsk sorte peberkorn
1 tsk korianderfrø
1 tsk salt

og hæld den varme lage over gulerødderne. Stik en tørret  chili ved, hvis du har en. Når glasset er koldt, sætter du det på køl til dagen efter. Gulerødderne holder sig længe, og du kan sagtens have et glas stående på køl, som du tager af. De smager også godt som snacks, for de bevarer sprødheden noget så fint.

De portvinssyltede tranebær er faktisk også superenkle. Læg et par håndfulde tørrede tranebær i en lille gryde, tilsæt et par spsk sukker og hæld 1 dl portvin over. Bring dem i kog og lad dem koge, til sukkeret er opløst – det tager ikke lang tid. Sluk og lad tranebærrene stå og suge til sig af portvinen.

Skær spidskål i tynde skiver, som du giver et par hak på tværs med kniven, så der ikke er for lange stykker i salaten – de er svære at spise pænt, og jeg hader de der lange dimser, der rammer kinden, mens man forsøger at spise og føre en samtale på samme tid.

Bland tranebærrene og den overskydende syltelage og gulerødder i salaten.

Det var det. En smuk og farverig salat med knas, pift og sødme. Som sagt er den rigtig god til næsten alle kødretter – og gulerødderne alene kan spises som snacks.

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Salat af rød spidskål med sprøde, marinerede gulerødder og tranebær”

    1. Så skal I prøve at lave jer nogle gulerodshapsere. De beholder sprødheden, også efter en uge i køleskabet. Vi spiser også meget surt – det er lige den smule mere spændende. Syltede rødløg, syltet fennikel, sure agurker og så videre. Det er nok, når smagsløgene modnes, at man ikke orker alt det søde eller ferske…
      Kh, Karen

      Like

Der er lukket for kommentarer.