Kløver og stenurt – besøg hos Gartneriet Råhøj

I går var jeg sammen med en flok andre havemennesker inviteret på besøg hos Gartneriet Råhøj ved Malling. Anledningen var præsentationen af næste års nyhed indenfor kløver – Trifolium, som den også hedder.

Her er nyheden, den mørke skønhed med den fine pink streg. Alexia hedder den. Opkaldt efter den hollandske prinsesse.

Gartneriet Råhøj har specialiseret sig i at avle og dyrke de fine og meget populære Trifolium,

og der er så mange, skønne farvenuancer at vælge imellem.

Jeg har selv flere i haven, og jeg kan godt forstå, de er blevet så populære. For det første er de kønne. For det andet har de den der naturlige uregerlighed. De vælter løssluppent ud over pottens kanter, og kommer lynhurtigt til at fylde en masse.

Og så er de hårdføre. Helt hårdføre. Vinterhårdføre. De er altså fuldt egnede til at pynte i krukker hele året. Planter man dem nu, kan de stå i krukken hele vinteren. De skal stå ude. Tager man dem ind, sygner de hen. Jeg har selv to fra sidste år, og de trives stadig fint i deres potter. De har stået på pladsen foran drivhuset hele tiden.

Et andet speciale hos gartneriet er stenurt – sedum. Dem har jeg også, og jeg er meget glad for dem året rundt. De er nemlig også vinterhårdføre.

Hos Gartneriet Råhøj så jeg flere fine sorter – klart grønne, mørke og den skønne, grågrønne, Green Ball. Dens afdæmpede farve gør, at den kan sættes sammen med næsten hvad som helst. Her i den pyntet i julehumør med kogler. En rigtig god ide til den afdæmpede julepynt, jeg elsker udenfor.

Gartneriet Råhøj bruger udelukkende biologiske bekæmpelsesmidler mod sygdomme og skadedyr. Og så er de gået med i bestræbelserne på at begrænse brugen af plastik.

Spagnumpotter, man kan plante direkte i jorden. Nemt og praktisk. Kigger jeg under bordet i mit drivhus, står der stakkevis af potter, der bare skal smides ud. Totalt spild…

Den tredje ting, gartneriet producerer, er stiklinger af asters – både til potteplanter og til snit. Snitblomsterne kan man ikke købe her i landet – endnu, men smukke er de – og tænk at kunne dekorere sådan en bænk her?

Det var både hyggeligt og spændende at besøge gartneriet. Det er altid spændende at komme med om bag kulissen og se, hvordan ting bliver lavet – om det er slik, lastbiler eller planter. Der skal viden og kunnen til, og man får indblik i nye verdener. Tak til Malene og Bent for , at jeg fik mulighed for at kigge ind i jeres verden!

Du kan læse mere om gartneriet her – og under Inspiration kan du få masser af ideer til, hvordan du kan pynte med kløver og stenurt året rundt.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Kløver og stenurt – besøg hos Gartneriet Råhøj”

    1. Det var også dejligt at se dig igen – det var da efterhånden lang tid siden. Og hvor var det spændende at høre om produktionen af især kløver. Jeg er ved at plante om og lave nye dekoer 🙂
      Knus, Karen

      Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: