Høst

Høsten er i gang heromkring nu. Stubmarker, store halmballer, store maskiner. Høsten er grunden til, man overhovedet såede dengang sidste efterår, og høsten er en god – om end hård – tid. Belønningen for alt arbejdet.

Da vi kørte igennem Nebraska og Kansas for små 14 dage siden, var høsten også i gang der. Der blev høstet hvede fra det, man kalder verdens kornkammer.

Nebraska og Kansas er rigtigt landbrugsland. Kvæg,

hvede og ikke mindst majs. Enorme siloanlæg og majsmarker med kolossale vandingsanlæg.

Vandet er tilsluttet i den ene ende af vandingsanlæggene, og vandkraften er den, der driver de nok 100 meter lange anlæg langsomt hen over marken, så alt bliver vandet. Når vandet er tilsluttet den ene ende, kan den ende jo ikke køre nogen steder. Så anlæggene vander i cirkler. De drejer rundt om det punkt, hvor vandet er tilsluttet. Det betyder runde marker. Mange, runde marker. Store, runde marker. Man kan se det fra flyet og på Google Maps. Lidt fascinerende.

Jeg havde i hvert fald aldrig set den slags marker før.

Mange siger, det er kedeligt at køre igennem Kansas. Det bliver måske nok lidt ensformigt i løbet af dagen, men det er også spændende at se landbrug i den størrelsesorden. Især når man selv bor på landet.

Vores ude på landet er bare en hel del mindre end ude på landet der – en hel, hel, hel del mindre.

Jeg er ret betaget af USA og af amerikanerne, der generelt er meget flinke mennesker. Og heller ikke denne gang mødte vi nogen, der snakkede om Trump. Det er ellers altid ham, man hører om her – aldrig noget om helt almindelige amerikanere. På et autoværksted så vi et meget sigende lille skilt. (Ja, vi var på værksted med bilen en dag) – et ret specielt værksted i Wyoming, hvor vi så den her opklodsede model fra tidligere tider:

På det lille skilt stod der: I love my country. It’s the government I don’t trust.

Sådan er det vist over hele verden – både i Wyoming, i Nebraska, i Kansas

og i Skivholme.

God weekend.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Høst”

  1. Fredag viste DR1 programmet “Jorden set fra rummet”. De viste da disse cirkulære marker og fortalte, at de små stykker jord udenfor cirklerne var bestemt til wildlife. Det er små lommer, som ikke dyrkes, og disse har betydet langt bedre overlevelse for de vilde arter. Meget sympatisk tankegang, synes jeg.

    Like

Der er lukket for kommentarer.