Tærte med rabarberkompot, luftig creme og rabarbergele

En kage til en festlig lejlighed som for eksempel en lørdag, en søndag – eller en hvilken som helst dag, hvor man har lyst til en kage med sprød tærtebund, blød og luftig creme, rabarberkompot og et tyndt lag rabarbergele på toppen.

Ja, det med det tynde lag – det vender jeg tilbage til, for det blev lige lovlig tyndt. Så du skal altså gøre, som jeg siger, ikke som jeg gjorde. Kodeordet er koldt.

Til bunden skal du bruge:
200 g kagemel
75 g smør
1 æg
2 spsk vand
1 spsk sukker

Det er lettest at bruge en minihakker til dejen, men man kan sagtens lave den uden. Først skal mel og sukker blandes, og så smuldres smørret i melet. Put ægget og vandet i og saml dejen – den skal kun lige hænge sammen.

Lad dejen hvile i mindst en times tid på køl – den skal nemlig være kold.

Rul dejen ud på et meldrysset bord, læg den i en tærteform og bag den i 15 minutter på 180 grader. Lad den blive helt kold.

Lav rabarberkompot af 500 g rabarber – se opskriften her. Si kompotten og mål 2 dl af væden af. Sæt rabarberstykkerne på køl. De skal være kolde.

Når tærtebunden er kold, og rabarberstykkerne fra kompotten er kolde, er det tid til at gå videre.

Til cremen skal du bruge:
2 dl piskefløde, pisket til ret stift flødeskum
2 dl cremefraiche
2 tsk vanillesukker

Pisk fløden og bland vanillesukker og creme fraiche i. Det var det, og det var nemt nok, ikke?

Til geleen skal du bruge:
De to dl saft fra kompotten
3 blade husblas

Udblød husblasen i vand, varm saften lidt op i en gryde og smelt den udblødte husblas i saften. Lad nu geleen stå og køle lidt af. Lidt mere af, end jeg gjorde. Lad den blive lige lidt under stuetemperatur, så den begynder at stivne lidt – ikke helt, men lidt.

Så skal der samles. Fordel cremen i tærtebunden og fordel rabarberstykkerne ovenpå. Brug en ske til forsigtigt at fordele geleen på toppen. Er geleen for tynd endnu, sker der det, der skete for mig. Utålmodighed betaler sig ikke. Geleen løber ud over kanten og lægger sig rundt om – og under tærtebunden. Kun lidt bliver tilbage på toppen, hvor det ville have været pænere med et lidt tykkere lag.

Lad tærten stå i køleskabet, til den er helt kold, og geleen er stivnet helt.

Så er der rabarbertærte.

Det lyder lidt omstændeligt med al den kogen, blanden og hakken. Men – tærtedejen kan sagtens laves dagen før, og det kan kompotten også. Så er meget af ventetiden/køletiden væk – og hvem vil vente alt for længe på kage?

God lørdag.

PS: tærten er inspireret af opskriften på frugttærten her. Der bruger jeg gele, der er stivnet med gul melatin. Gul melatin skal tilsættes før sukkeret, og det duede ikke, når jeg bare siede lidt af saften fra kompotten. Men laver du rabarbersaft, kan du jo bare også lave nogle glas med rabarbergele 🙂

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Tærte med rabarberkompot, luftig creme og rabarbergele”

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: