Besøg i Claus Dalbys sensommerhave

Ordet sensommer rummer så meget. Frydefuld sommer endnu, men også et vist vemod over, at det er den sene sommer, og at det ikke varer ved. Måske er det derfor, man glædes så meget over sensommerens blomstervæld.

For planlægger man det rigtigt, er der netop et væld af blomster, der stråler i sensommerens gyldne lys.

I går eftermiddags var jeg på besøg i Claus Dalbys have sammen med en flok andre medlemmer af Claus Dalbys Haveklub. Roserne blomstrer endnu, og de har selskab af et væld af andre blomster, der netop har sensommeren som sæson.

Kæmpe Nicotinia.

Springbalsamin i mange farver – fra hvid til mørk rosa. Her er en lige midt i mellem.

Forrygende opstillinger af krukker – se hvordan de gyldne farver samler farven fra trædøren op og varierer over temaet som et helt symfoniorkester.

Punkter, der fastholder øjet på de lange kig.

Ja – der er meget skønt at skue, og når man går rundt der med lyden af rislende vand i ørerne

og duften af store liljer i næsen,

føler man sig hensat til et sted helt udenfor verden.

Et sted, hvor blomsterne bliver højere, hvor duften er mere intens, og farverne mere klare.

Claus har virkelig fået skabt sig et lille stykke af paradis. Jeg glæder mig allerede til næste års besøg, men indtil da har jeg fået skrevet en ønskeliste så lang. For jeg må have springbalsamin, snebynke og en hel masse andre skønne vækster ind i vores have herhjemme. Det er jo vores lille bid af paradiset, så det skal ikke snydes for dejlighederne.

Jeg har kun vist en brøkdel af de mange indtryk, der stadig fylder i øjnene her dagen efter.

Tak til Claus Dalby for et dejligt og hyggeligt besøg i haven.

God, blomstrende søndag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Besøg i Claus Dalbys sensommerhave”

 1. Åh sikke en dejlig dag du har haft Karen. CD have er noget for sig, og en stor oplevelse der vare længe, jeg ville gerne gense hans have, men får mig ikke meldt ind som guldmedlem. Så må kigge dine billeder i stedet.
  Jeg forelskede mig også pladask i springbalsamin, og første gang vi var i haven i Hune, stod de på stien dertil, jeg stjal lidt, men det lykkedes ikke at få dem frem. De står også inde i haven i Hune.
  Så fik jeg frø fra Tante Grøn, jeg såede dem lidt ukontrolleret, de kom heller ikke, de vil ikke bo her, forstod det ikke, for vores sandjord er som den jord i Hune….. Men nu skal jeg ikke have dem, må finde et andet alternativt. Og jeg ved med mig selv, nu, at jeg ikke får klippet frøstandende af.
  Tak for kigget og dejlig dag
  Knus Anette

  Like

  1. Det var bestemt en meget dejlig dag. Der er så smukt derinde, og man føler slet ikke, man er inde i byen, selvom man er det. Mange advarer mod springbalsamin, men der står altså også, at den er nem at hive op, hvis den kommer, hvor den ikke skal være 🙂
   Knus, Karen

   Like

 2. Pas på med springbalasminen – den er nemlig invasiv og bør bekæmpes i følge Miljøstyrelsen. https://mst.dk/natur-vand/natur/artsleksikon/froeplanter/kaempe-balsamin/
  Claus Dalby ved det godt, har jeg læst på hans blog, men han mener, at det ikke gælder ham, for han vil bekæmpe det ved evig afklipning. Jeg synes nu, at der er så mange andre smukke planter, at der ikke er grund til at risikere noget. Du kan jo i hvert fald tænke over det. Jeg synes det er et stort arbejde og et stort ansvar. Men smuk er den. Held og lykke med nyanskaffelserne.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Arh, Lisbeth. Invasive er vores skønne roser omkring den gamle urtehave jo også. Og de kan holdes i ave med motorsaven. Springbalsaminen – hvis jeg overhovedet kan få den til at gro – vil højst kunne udkonkurrere lidt skvalderkål, og det må selv MST bære over med. Jeg så den ude ved den gårdbutik i Hjørring, hvor min mor handler, og der har de sået sig selv i revnerne på en gammel gårdsplads – det så fortryllende ud. Han sagde, at de ikke bredte sig mere, end man kunne styre det.
   Kh, Karen

   Like

 3. Netop den følelse af at være et sted udenfor verden, af paradis, er den der gør en have allerbedst. Det er lige den følelse jeg gerne vil have frem her hos os (der er lang vej, men man har lov at håbe). Du må på planteskolen, Karen. Måske i dag … 🙂
  Kh Nana

  Like

  1. Nu blev det vikingemarked på Borum Eshøj efter kirke i dag, så jeg har vist rendt nok. Men jeg har fundet snebynke hos Staudestedet, og de ligger herude på Djursland – lige en udflugt til næste weekend 🙂
   Jeg er så spændt på at se dine haveplaner!
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: