Borum Eshøj: Et historisk højdepunkt

Godt 15 minutters gang fra os ligger Borum Eshøj. Højt oppe – 104 meter over havets overflade – på Borum Eshøj plateauet finder man de tre store gravhøje fra bronzealderen.

For omkring 3500 år siden blev tre personer – en gammel mand, en ung mand og en ældre kvinde – gravlagt i egetræskister sammen med deres kosteligste ejendele, og gravhøjene blev bygget omkring dem. Det kan man høre mere om på Moesgaard Museum og læse om her. Det er en fascinerende historie.

Der er noget særligt ved højen. En følelse af urgammel historie, af en slags nærvær. Man forstår instinktivt, hvorfor netop Borum Eshøj blev udvalgt til at huse de fornemme gravsteder.

Det er et dejligt sted at gå en tur. Vinden suser over det åbne landskab, der er lærkesang i luften, og skyerne driver storslået over himlen.

På højen er der også en rekonstruktion af et hus fra Bronzealderen og nogle gode plancher, der fortæller om højens – og udgravningernes – historie.

Huset er lerklinet, stråtækt og med plads til mennesker og dyr i samme hus. I gavlen er der huller, hvor lyset kan slippe ind, og røgen fra bålet kan slippe ud.

Her i weekenden var der vikingemarked på højen, og vi tog selvfølgelig op for at se, hvad der skete.

Vi havde ret store forhåbninger. Bål i ildstederne, smukt kunsthåndværk til salg, måske en tår vikingemjød? Og måske kunne man endda købe en træl eller to? Dem var vikinger jo leveringsdygtige i dengang, og et par ekstra hænder kunne vi vel godt bruge derhjemme? Bondemanden sagde nu, at det skulle jeg nok ikke regne helt med kunne lade sig gøre… noget med lovgivning og den slags…

Og vi måtte da også erkende, at vikingerne var faldet lidt af på den. Der var ikke det store at komme efter. Der skulle være åbent søndag mellem 10 og 16. Vi kom lidt over 12. Der var de ved at pakke ned, og de få boder var enten ubemandede, eller de få ‘vikinger’ på pladsen havde så travlt med at snakke med hinanden, at de ikke ænsede, at besøgende kiggede på deres varer.

Det var nærmest lidt sølle, og det kunne ellers have været så godt.

Men – det er stadig et dejligt sted at gå en tur, og det er stadig en af de lokale attraktioner, der er værd at besøge. Det kan et ringe marked ikke ødelægge. For når vikingerne er taget hjem, blæser vinden stadig, skyerne driver stadig, og der er stadig en følelse af, at man befinder sig på et helt særligt sted.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Borum Eshøj: Et historisk højdepunkt”

 1. Dejlig fortælling om et smukt sted. Det var da godtnok lidt sølle med det marked, men som du skriver stadig er smukt og specielt sted, som et sølle marked ikke kan ødelægge 😉
  Du er altså så god til at skrive kære Karen
  Rigtig god dag

  Knus, Lone

  Like

 2. Det var træls at Vikinger markedet var skuffende og at der ikke var en god tov- holder på det projekt. Men så er det bare godt at man selv kan sætte sig ind i historie og bruge sin fantasi når man er på gåtur i naturen. Smuk er stedet og tak for link. Hygge herfra

  Like

  1. Der er så mange smukke steder til her i Danmark, at man næsten ikke behøver rejse – meeen – det er også sjovt at se andre steder. Bare man husker at påskønne det nære også 🙂
   Knus, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.