En botanisk have i 1700 meters højde

Kan en botanisk have ligge smukkere?

Det er svært at beskrive den botaniske have ved Valnontey i Aostadalen med ord. Så kig med til en gang blomsterspam (og alpespam).

Vi tilbragte en eftermiddag i haven i vores ferie, og jeg var ikke til at trække væk fra den igen. Tænker stadig på, om de måske mangler en lugekone? Eller en dansk- og engelsktalende guide?

Haven ligger i 1700 meters højde og indeholder et rigt udvalg af de planter, der vokser og trives i alperne – over 1000 forskellige. Følger man skiltene, kan man lære om alle former for vækster fra de forskellige højder. Fra mos og lav på de højeste, bareste og ugæstfri steder…

via pionerplanterne – dem, der dukker op først, når småsten og organisk materiale giver dem bare det mindste fodfæste –

til frodigheden skabt af alle de planter, vi kender som både vilde planter og haveplanter herhjemme, længere nede ad skråningerne.

Haven er uendeligt smukt indrettet op langs bjergsiden. Det store vandfald, der fosser ned ad klipperne,

løber ud i floden nær haven, og lidt af vandet bliver ført gennem haven og danner en række små strømme, vandfald og søer.


En del af haven er dedikeret til planter, der især tiltrækker sommerfugle.

Og der var selvfølgelig også en dusk Edelweiss.

Gæt lige, hvem der gik i Sound of Music mode? Nu blev det jo ikke ringere af, at vejret var tørt og klart. Det var varmt i solen, behageligt i skyggen, og overalt i haven kunne øjnene vandre fra bittesmå detaljer

og op mod de mægtige alper.

En rigtig stor oplevelse. Det koster 3 Euro at komme ind i haven – et fund til den pris. Kommer du den vej en dag, så husk billederne her og tag hen og oplev det selv. Det er et sted, der gør godt i hjertet.

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “En botanisk have i 1700 meters højde”

  1. Wow det er jo totalt Sound of Music stil, som du skriver. Utroligt smukt.
    Dejligt I har fået sådan en skøn oplevelse med i ferien.

    Ønsker dig en smuk dag
    Knus Lone

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: