Citron-, rosmarin- og parmesanpaneret kotelet

Et klassisk herremåltid, fyldt med smag og gode sager – og en superlækker sovs.

Koteletter paneret i krydret rasp – raspen krydret med citronskal, rosmarin og parmesan. Bønner. Kartofler og små glaserede løg. Og sovs. Ikke sauce, sovs. Der var nemlig nok, og jeg har fra pålidelig kilde, at det er deri, forskellen ligger på de to slags dyppelse. Nu ved du det også.

Til koteletterne skal man bruge:
1 kotelet pr. mand – vores er fra årets gode baghavegris.
1 dl rasp
2-3 spsk fintrevet parmesan
Revet citronskal fra en hel, usprøjtet citron
Hakket frisk rosmarin
Salt og peber
1 sammenpisket æg

Bland rasp med hakket rosmarin, lidt salt og peber, revet skal fra en økocitron og revet parmesan. 2/3 rasp – 1/3 parmesan.

Billede5

Vend koteletterne i æg og vend dem grundigt i den krydrede rasp. Gør det en gang til, og lad nu koteletterne ligge et kvarters tid, så paneringen kan sætte sig, før du steger dem. På den måde ryger paneringen ikke af under stegningen. Det ser så miserabelt ud…. Steg dem en fem minutters tid på hver side – afhængigt af tykkelsen.

Og så sovsen. Sovsen er en sovs, man kan lave helt uden at have fond eller stegesky på lager, så det er en god en at have på sit repertoire. Man skal bruge:

1 lille hakket løg
2 fed hakket hvidløg

Smør til stegning
1 glas rødvin
1 tsk hakket frisk rosmarin
2 dl vand
1 dl fløde
Salt og peber
En dråbe sovsekulør

Lad løg og hvidløg simre klare i smør. Hæld vin og vand på, giv det lidt salt og peber og lad det koge ind til cirka det halve. Si sovsen og kom væsken tilbage i gryden. Tilsæt fløde og lad sovsen koge ind til en passende konsistens – eller jævn med lidt Maizena rørt ud i koldt vand. Giv den også bare en lille klat kulør. Rigtig sovs er nemlig brun, siger min førnævnte pålidelige kilde. Ret nemt, når bare man ved, hvordan… og det smager dejligt, også til andet end koteletter.

Billede7

Panering, flødesovs og kartofler. Ikke hverdagskost, men – som sagt – et rigtigt herremåltid. Et herremåltid, som stærke kvinder bestemt også kan påskønne.

Som min flere gange førnævnte, pålidelige kilde siger: ‘Man bliver jo ikke smuk af ingenting’.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Citron-, rosmarin- og parmesanpaneret kotelet”

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: