Fastelavn – boller og soldater

Så er det fastelavn. Over hele landet er der tøndeslagning for små superhelte og prinsesser med dynejakker over stadsen, og her i Skivholme går børnene soldat. En hyggelig og lokal skik, I kan læse mere om her i indlægget fra sidste år.

I år har jeg bagt fastelavnsboller. Bare ganske almindelige fastelavnsboller – dem med den bløde vanillecreme i midten, som smager så godt, hvad enten man er barn eller voksen.

Billede1

Til dejen skal man bruge:
500 g mel
100 g smør
2 spsk sukker
1 tsk salt
1 dl vand
1 dl græsk yoghurt
1 stort æg
1 pk gær

Start med at smuldre smørret i melet. Bland derefter sukker og salt i. Rør gæren ud i vandet, bland yoghurt og æg i og ælt det hele godt sammen. Lad dejen hæve tre kvarter til en time.

Til cremen skal man bruge:
2,5 dl mælk
2 spsk sukker
1 tsk vanillesukker
1 stor spsk maizena
2 æg

Pisk æg og sukker sammen, tilsæt resten og varm det op til lige under kogepunktet, hvor cremen tykner. Tag den af blusset og lad den køle af, mens dejen hæver færdig.

Så skal dejen rulles ud med kagerullen – det er lettest, hvis man deler den op i 3-4 mindre portioner og drysser bordet med lidt mel. Den skal være cirka en halv centimeter tyk. Skær den ud i firkanter på cirka 10×10 cm og læg en klat creme på midten af firkanterne. Saml hjørnerne, klem alle åbninger godt sammen, saml også dem, og sæt bollerne på en bageplade med bagepapir med samlingerne nedad.

Lad dem efterhæve en halv times tid og bag så bollerne i et kvarters tid på 200 grader.

Når bollerne er kølet lidt af, kan de drysses med lidt flormelis til pynt – eller, hvis der er børn i huset kan man gribe til excesserne som blå glasur og kagepynten.

God fastelavnsweekend- og husk masser af varmt tøj, hvis du skal ud og være en rar forælder, der tager med til tøndeslagningen.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

10 kommentarer til “Fastelavn – boller og soldater”

      1. Hej igen Karen..

        Fastelavnsbollerne blev skønne og forsvandt som dug for solen… Jeg var lidt i tidsnød ( eftermiddagskaffen nærmede sig ) så jeg speed hævede dem i ovnen, bare med lysets varme. Det virkede perfekt. Rigtig god opskrift.

        Like

    1. ja vi gentager jointet er så godt som gammeldaws Fastelansboller,og er der svedskemos i er det it så ring enda.

      Like

  1. Mojn i Skivholme,
    Karen,du har fra nu af en Stjerne hos Fruen her i Huset,Sådan skal Fastelavnsboller se ud siger hun,og ikke alt det Wienerbrødspjat eller Butterdejssnask med alt muligt underligt Creme,næh gammeldaw´s det er sagen

    Like

  2. God morgen Karen!
    I opskriften til dejen skriver du midt i 1 æg, og til sidst 1 stort æg?
    hjælp mig til at forstå?
    god weekend i det kolde norden!

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: