Spicy æblesovs til svinekød

Æblerne rasler ned fra det alt for høje, gamle æbletræ, der står i resterne af det, der engang var en æblehave. Æblerne hænger langt, langt oppe,

og de eneste vi får, er dem, der falder ned.

Det er rigtig gode æbler. Kæmpestore og søde, og jeg samler og samler, skræller og snitter og koger dem til usødet æblemos, som jeg fryser ned i mindre portioner. Så er der altid noget på lager.

Den usødede æblemos kan bruges til rigtig mange ting. Man kan søde den og bruge den til gammeldags æblekage – altid et sikkert hit. Man kan lave æblepeberrod, man kan fylde noget af det i kager eller curries, men man kan også lave en krydret og hot æblesovs, der passer rigtig godt til svinekød.

Til det skal man bruge:

2 skiver bacon hakket fint (den oversete krydderurt er på  banen igen)
1 hakket løg
1 spsk fintrevet ingefær
1 lille hakket chili
2 dl usødet æblemos
1 dl vand
Muscovado sukker og salt til at smage til med.

Steg bacon og løg, til løgene er klare. Tilsæt æblemos, chili og vand og smag til med lidt salt og et par teskefulde muscovado sukker. Har du ikke lige det på lager, kan brun farin bruges. Men muscovado har en mere intens og mørk, krydret smag – og det strækker langt.

Lad det koge godt sammen – tilsæt evt. mere vand undervejs. Smag til igen, og sovsen er klar.

Æbler og svinekød er en klassiker, der går langt, langt tilbage til dengang, da vi ikke havde sukker og brugte æbler til at søde maden. Prøv bare at google det – der er hundreder af retter med æbler og kød og med opskrifter på æblesovs. Til surt og til sødt. Med kanel, med rosiner, med kardemomme – enhver har sin opskrift. Jeg synes bare, min er bedst. Sådan.  Beskedenhed er en dyd.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

One thought on “Spicy æblesovs til svinekød”

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: