Krydderurter til vinteren

Det er ved at være på tide at sikre sig krydderurter til vinterbrug. For pludselig ser det jo sådan her ud – og så er det ligesom lidt for sent.

Krydderurter som salvie og rosmarin kan sagtens fryses. Frysning bevarer mere smag end tørring. Der er dem, der vil sige, at der da ikke er grund til at fryse hverken rosmarin eller salvie – de står jo ude hele vinteren. Men bor man et af de steder, der altid stiller op i første række, når de taler om ‘frost på udsatte steder’, skal man nok ikke satse på det.

Jeg plukker blade fra salvie, stængler fra rosmarin, skyller dem, tørrer dem, og putter dem i en plasticform med låg i fryseren. På den måde slipper man for dryssende poser.

Koriander til brug i varme retter kan også fryses, ligesom persille kan det. Skyl dem, tør dem i salatslyngen og put dem i poser – når poserne er frosne, kan man knuse blade og stængler – så er de hakkede og klar til drys.

Man kan sagtens nå at så endnu et hold koriander i drivhuset.

Man kan faktisk også godt nå et hold pluksalat mere i drivhuset. Jeg har sået mine salatplanter i et stykke tagrende, der er sat op på et par høje potter – det holder sneglene væk.

Basilikum kan man hakke og fryse i isterningebakker – eller man kan lave pesto og fryse den – ligeledes i isterningebakker. Klumperne flytter man over i en pose, når de er frosne. Men basilikum mister nu noget smag ved frysning, synes jeg.

Mynte kan også hakkes og fryses i isterningebakker – eller den kan tørres. Hæng myntebuketter op et tørt sted uden direkte sollys – lav ikke buketterne for tykke, for så rådner stænglerne i midten. Tørret mynte er god til græske retter – og til te.

Eller man kan lave myntegele, der passer godt til lammekød.

God søndag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

9 kommentarer til “Krydderurter til vinteren”

  1. Det kan jeg godt forstå. Min svigerinde har lavet et krydderurtebed i en firkantet murerbalje. Den er dyb nok i forhold til de fleste krukker – og står på terrassen lige ved køkkendøren – kan du mon ikke få plads til sådan en på altanen?

   Like

   1. God idé, men min altan er desværre helt vildt mørk, fordi den er nordvendt og der er en høj mur. Så der er kun sol (når den altså skinner) på altankasserne, der hænger på muren. Jeg har aldrig prøvet at plante krydderurter der- mon ikke, det er for sent for i år?

    Like

  2. Nej da – de skulle da gerne kunne holde, til frosten kommer, og i København kan det vare længe endnu. I min søsters gårdhave på Amager har jeg plukket georginer den 1. november. Du kan have glæde af nogle krydderurter i altankassen i et par måneder, mindst (hvis du da husker at vande :-O) Og der er da også altid mulighed for potter i vindueskarmen.

   Like

   1. Nå ja, du har ret. Det må jeg gøre en af dagene. Man kan måske plante dem om og tage dem ind for vinteren…eller måske arrangere hele kassen i vindueskarmen. De er jo også meget pæne 🙂 Altså planterne.

    Like

 1. Jeg fryser alle mine krydderurter – i min fryser har jeg lige nu løvstikke, oregano, timian, ramsløgsblade, dild, salvie, mynte, koriander, persille, estragon og rosmarin. Det er dejlig nemt at gå til på den måde. Jeg giver dig ret vedr. basilikum, så det sår jeg selv og har det stående i vindueskarmen. Jeg er begyndt at fryse skallen af økologiske citroner, når jeg kun skal bruge saften. Så tager jeg en halv citronskal ud og river den gule skal af direkte fra fryseren – det fungerer rigtig fint – og så sparer jeg jo lidt på den måde. Smart ide med tagrenden – det må jeg prøve næste år.

  Like

 2. Sikke mange gode ideer, tak for det 🙂 Hvor ser der dejligt ud inde i dit drivhus……

  Mange hilsner
  Birthe

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: