Marinade til vildt – men også til oksekød

I sæsonen hænder det, at Bondemanden skifter kedeldragten ud med det grønne tøj og bliver til Jægersmanden. Det kan der komme meget godt ud af. Gode naturoplevelser for ham og hunden – og godt kød i fryseren.

I efteråret fik han ram på et af de mange rådyr, der holder til på vores mark med vinterbyg, og der er stadig rådyrsteg i fryseren. Et bovstykke blev derfor udnævt til lørdagsmad. Marineret og braiseret og med rodfrugtmos (se afsnittet om kartoffelmos) som tilbehør.

Bovstykket lå først et døgn i denne marinade:

2 dl rødvin
2 stænk balsamico
2 stænk olivenolie
2 kryddernelliker
5 enebær og
5 hele allehånde
– giv enebær og allehånde et tryk, så de revner – evt. i morteren
3 fed hvidløg – hakket
1 tsk hele sorte peberkorn

Så blev det taget op, tørret af og brunet på alle sider. Marinaden og lidt vand blev hældt ved. Da det kom i kog, blev det skummet grundigt af, og grøntsager i tern – en blanding af gulerødder, løg og porrer – blev lagt ved. Det simrede i en lille times tid, til det var mørt, før kødet blev taget op og lagt på et bræt, så det kunne stå og samle sig.

Sovsen med grøntsagerne i blev skummet for fedt (der er meget, meget lidt fedt på rådyr), kogt lidt ind, jævnet med Maizena og smagt til med salt.

Endnu et kurfyrsteligt måltid.

Har man ikke en rådyrbov på lager, skal man ikke fortvivle. Marinaden er også rigtig god til oksekød – for eksempel til et stykke bov eller en gammeldags oksesteg. Oksebov er lidt længere om at blive mørt end rådyrbov – husk det, så maden ikke først er færdig til midnat.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

One thought on “Marinade til vildt – men også til oksekød”

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: