Lærkespore – yndigt ukrudt

For nogle år siden dukkede den første, lilla lærkespore op i haven. Hvor den er kommet fra, ved jeg ikke, men pludselig var den der.

Siden har de vist sig at være noget værre ukrudt. De sår sig uhæmmet og dukker op alle vegne. De er svære at se sig gal på, for de er så kønne med deres fligede løv og lyslilla blomster, og de passer sådan set ind de fleste steder.

Vi har dem i bedene,

på skrænten,

og i græsplænen.

Man skulle tro, de var lette at rykke op, hvis de kommer et sted, hvor de ikke er velkomne. Men nej. De har løg – eller måske snarere knolde. Faktisk ret store knolde.

Når de afblomstrer, går der ikke længe, før de er som sunket i jorden. Væk. Kun lidt tyndt, vissent løv ligger tilbage, og det er let at fjerne. Derfor er det også let at lade dem stå. De skal bare ikke begynde at danne tæpper, for så er der bare ikke plads til andet i jorden end deres knolde.

Jeg flytter dem ud i det vilde, når de bliver for imperialistiske. Op på skrænten eller ud i området mellem haven og engen. Der passer de ind, og der får de kamp til stregen af skvalderkål og enggræsser.

Her har de bredt sig lidt for meget, og de skal op og ud i det vilde.

Der findes mange slags lærkespore – også havevarianter, der ikke er slet så vilde. Ifølge Wikipedia er der flere hundrede af dem. Jeg synes nu, jeg får mit umiddelbare behov for lærkespore dækket af de vilde, der glæder os her i foråret.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Lærkespore – yndigt ukrudt”

 1. Hm, jeg dyrker altså lærkesporer, så her er de ikke-nikke-nej noget ukrudt. Måske har de det svært i vores lerjord. De er så smukke, synes jeg. Og vores skvalderkål har kun godt af lidt konkurrence 😉

  Like

 2. De er dukket op på nøjagtig samme måde hos mig. Pludselig var de der og nu efter nogle år, kan jeg godt se at de breder sig. Men godt at vide, at man trods alt kan flytte dem. Vi bor ud til en mark, så kan de blive forvist derud, og brede sig alt det de lyster.

  Like

 3. Vi har også lærkespore i haven, over det hele ❤️. De er så smukke, jeg har haft nogle inde i en vase, de kan godt holde nogle dage ❤️. Der sker så meget ude i haven lige nu.
  🍀🍀🍀

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: