Kinesisk hønsekødssuppe med judasøre

Som jeg fortalte om i onsdags, vokser spisesvampen judasøre på vores gamle hyldetræer i hegnet. Nu har vi lavet kinesisk hønsekødssuppe med dem, og det blev supergodt. Så se at komme ud og lede – der vokser hyld alle vegne, ikke?

Judasøre ser sådan ud på træerne:

I tørt vejr tørrer svampene ind, og så man kan udbløde dem lidt i vand. Det går hurtigt.

Suppen er nem at gå til. Vi kogte en kylling (rettere sagt, vi kogte suppe på bryst og vinger og lagde lårstykkerne i en kærnemælksmarinade til Southern Fried Chicken). En helt almindelig suppe med kylling, gulerødder, løg og en smule selleri. Man kan også bruge en god bouillon, men rigtig suppe er nu bedst.

Når suppen er siet, skal den skifte nationalitet fra dansk til kinesisk.

De udblødte ‘ører’. De lå i vand i et kvarters tid, før de kom til at se sådan ud. Man forstår godt, hvor navnet kommer fra, ikke? Bortset fra – hvorfor lige Judas?

Du skal bruge:
1 liter suppe
5 cm ingefær skrællet og skåret i tynde strimler.
Et par spiseskefulde judasøre, udblødt (hvis nødvendigt) og skåret i tynde strimler.
Små strimler kylling
En god håndfuld frosne majskerner
Soya til tilsmagning

Kog suppen i 15 minutter med ingefærskiverne. Fjern dem – de har tjent deres formål nu. Tilsæt ca. 5 judasører i tynde strimler (ca. 3 spsk) og majs. Kog i et par minutter. Smag til med soya. Det salter og giver en lidt dybere smag. Når du er tilfreds med smagen, varmer du kyllingestrimlerne i suppen. Sådan – klar.

Det er en let suppe, sådan en, der gør sig godt til forret, men vil man gøre den lidt mere substantiel, kan man komme kinesiske nudler i – og mere kylling og majs.

Suppen bliver hældt op.

Suppen smagte helt klart ‘kinesisk’. Og den smagte virkelig godt. Men hvordan smager de kogte svampe så? Egentlig ikke af så meget. De får en god struktur – der er lidt at tygge på. Men de påvirker suppen i både smag og duft på en rigtig god måde – gør smagen dybere, som svampe jo altså kan. Og nu jeg tænker over det, har jeg set sådan nogle små, brune strimler svampe i suppe, vi har fået på kinesiske restauranter, og jeg har tænkt, at det nok var sådan nogle helt specielle, kinesiske svampe.

Man kan købe svampene tørret i orientalske butikker. Men når naturen kan klare det, er det da lidt sjovt bare at hente svampene der. Især når de er så almindelige, ikke?

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Kinesisk hønsekødssuppe med judasøre”

 1. Hvorfor hedder svampen judasøre?
  Judasøre har fået sit navn fra den bibelske historie. Judas hængte sig i et hyldetræ, og der voksede svampe ud der, hvor hans øre ramte træet.
  Tak for dine dejlige oplæg. mvh. Gertrud.

  Like

  1. Tak, Gertrud! Jeg vidste ikke, at Judas hængte sig i et hyldetræ 🙂 Jeg havde mere tænkt en ceder eller sådan noget – dem har de jo mange af på de kanter. Men så fik jeg det mysterium opklaret, og svampene ligner virkelig ører – måske lidt vanskabte ører, men alligevel.
   Og tak for de søde ord!
   vh/Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: