Kyndelmisse

Der er faktisk en helligdag, der ikke længere er en helligdag, men som stadig bliver husket og mange steder også fejret. Det er Kyndelmisse.

Ved helligdagsreformen i 1770 – den helligdagsreform, vi hører så meget om, nu hvor vores unævnelige regering har besluttet sig til at afskaffe Store Bededag – blev Kyndelmisse afskaffet som helligdag sammen med flere andre helligdage (som de to andre bededage, 3. juledag og 3. påskedag). Det var sidste gang, der blev ændret på antallet af helligdage i Danmark. Indtil nu altså.

Men Kyndelmisse findes stadig. Ikke som fridag, men som en mærkedag. Både verdsligt og i kirkerne. Mange steder holder man særlige kyndelmissegudstjenester på søndag. Gudstjenester med lystænding og læsninger. Det er ret smukt og nok værd at komme til, hvis du kan finde sådan en i nærheden.

Kyndelmisse er ældre end kristendommen. Kyndelmisse, Kjørmes Knud, Midvinter – det er ord for dagen i dag, som man regnede for den dag, hvor halvdelen af vinteren var gået. Og med halvdelen af vinteren tilbage skulle man også have halvdelen af vinterforrådet tilbage. Både til dyr og mennesker. Ellers så det skidt ud.

Der går lang tid endnu, før græsmarken kan give næring til dyrene, og der går lang tid endnu, før køkkenhaverne kan byde på nye afgrøder. For slet ikke at snakke om korn til brød og grød.

På den tid, hvor alle de smukke vintersange og salmer blev skrevet, havde vi den tid, der nu kaldes ‘den lille istid‘. Vintrene var strenge, og mennesker og dyr ville dø, hvis der ikke blev holdt godt styr på lagrene.

Det tænker vi ikke så meget over nu. Vi er så meget rigere, end man var dengang. Selv de fattigste af os. Og vi har mulighed for at købe alt hele året rundt både til mennesker og dyr.

Har du lyst til at læse lidt mere om Kyndelmisse, har jeg skrevet en artikel om dagen her. Så ikke mere snak om dagen i dag, kun lige en tanke til et af de vejrvarsler man tog til Kyndelmisse: Hvis det blæser så meget, at 18 kællinger ikke kan holde den nittende, bliver det en god sommer.

Hmmm…. sådan har det blæst de sidste tre dage, men i dag er der fuldstændig vindstille og let frost. Lad os håbe, det ikke ødelægger sommeren…

Jeg kan godt lide, at Kyndelmisse overlever på trods af love og regler og magtbegærlige politikere. Dem har der altid været, og de kommer og går igennem historien. Lad os håbe, Store Bededag også overlever. Om ikke som helligdag (et ord, de bæster i øvrigt også vil afskaffe), så som mærkedag. Jeg bliver i hvert fald ved med at bage hveder til dagen, og jeg tænker, jeg nok vil tage en feriedag den dag næste år – bare i protest.

God Kyndelmissedag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Kyndelmisse”

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: