Græsk farsbrød med blød fetakerne

For rigtig mange år siden, som ung studerende i begyndelsen af 80erne, lavede jeg første gang græsk farsbrød som gæstemad. Krydret oksefars rullet omkring en blanding af feta og hvidløgsost. Den bløde ostefyldte midte gjorde brødet til noget helt særlig lækkert – og også lidt spændende, for græsk var på alle måder ret eksotisk dengang.

Jeg havde næsten glemt græsk farsbrød med årene, men så var der en rest Puck feta, der skulle bruges op, og der kom jeg igen i tanke om græsk farsbrød, som vi derfor lavede efter hukommelsen og spiste med salat og græske kartofler som tilbehør.

Til sådan et græsk farsbrød skal man bruge:
500 g hakket oksekød
1 æg
1 groftrevet løg

1 spsk tørret oregano
100 g kogte ris (en rest fra fryseren – du kan også bruge 1/2-1 dl rasp)
Salt, peber, oregano
til drys

Fyldet består af:
100 g feta
100 g hvidløgsost

Rør farsen med salt og peber, æg, løg, oregano og ris. Bred den ud på et stykke bagepapir. Rør fyldet sammen og læg det i en stribe midt på farsen.

Fold først den ene side ind over fyldet, så den anden og klap enderne til. Vend farsbrødet, så samlingen vender nedad. Brug papiret til at vende det med. Drys toppen med oregano. Lemp det hele over i et ovnfast fad – igen ved hjælp af papiret – og bag brødet på 200 grader i en halv times tid.

Hvor græsk sådan et farsbrød egentlig er, kan jeg ikke sige. Dengang handlede det meget om tillempede versioner af udenlandsk mad. Man kendte ikke retterne, og man kunne ikke købe ingredienserne. Dengang var feta faktisk noget af det mest eksotiske, man kunne møde i almindelig handel. At bruge større mængder af oregano var også nyt. Jeg husker en gammel opskrift på pizza, hvor der stod ‘drys med en knivspids oregano’… Det var dengang.

Men farsbrødet smager rigtig godt, og fordi fyldet ligger i midten, får man en meget mere intens smag ud af det, end hvis der bare var rørt lidt fetatern i et almindeligt farsbrød, som man også ser rundt omkring. Prøv det – det er ret nemt, og også superlækkert – ægte græsk eller ej

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: