Er nisser dæmoner? Nej, aldrig har jeg hørt så galt.

Her hen i december er nisserne lige så stille vågnet fra deres søvn i julekassen.

De har tusset lidt rundt i huset for at finde det sted, hvor de helst vil holde julen, drillet hundene lidt,

og nappet af brunkagerne. Til sidst har de fundet sig til rette hos englen, der er sød til at læse historie for dem.

Der sidder de to hyggeligt side om side og hører historier om hyrderne på marken, om en engel, der siger ‘Frygt ikke’, og om et lille barn, der bliver født i en stald. De hører også om Rudolf, om Julemanden og om de tre vise mænd. Og om englene med dejlige solskinsklæder på – dem, der vandrer op og ned ad salmens tonestige. De var efterhånden kommet i det allerbedste, bedste julehumør.

Men så skete der noget slemt. Og det var min skyld.

Jeg havde glemt at slå nissefilteret til, da jeg skrev en artikel til kirkens hjemmeside om Julen.

Der skal man jo hele vejen rundt – også en tur ud i folketroen. Nisserne kiggede med på skærmen, og der fandt de ud af, der var nogen, der mente, at nisser var onde dæmoner.

Det blev de godt nok kede af. De to nisser har boet hos os i 30 år, og de har hele tiden været beskyttet mod verdens ondskab. Men nu i den unge og følsomme alder af 150, måtte de lægge øjne og ører til den slags sårende grovheder. Det gjorde ondt i nissehjerterne, og de kunne slet ikke forstå, hvordan nogen kunne finde på at sige sådan noget.

Jeg forklarede dem, at det bare var en forstyrret frikirkepræst, der var kommet i medierne, og at den slags mennesker bestemt ikke kommer her i huset. Her lever vi i fred og ro sammen med nisserne både ude og inde. Ondskab er der ikke skabt i dem, selvom de af og til kan lave lidt spilopper.

Alligevel sover de ikke længere så godt om natten. Det tager lang tid at komme sig over den slags traumatiske oplevelser.

Nu vil jeg spørge englen, om den ikke vil læse lidt for dem igen.

Måske nogle af historierne om Jesus som barn, hvor han altså også lavede spilopper – løb væk fra sin far og mor og den slags. Det vil nok trøste dem lidt, og hjælper det ikke, må vi koge en stor gryde risengrød med kanelsukker og en smørklat på. For risengrød fejer al nissesorg til side.

God tirsdag før jul.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “Er nisser dæmoner? Nej, aldrig har jeg hørt så galt.”

 1. Du burde være forfatter Karen, med din dejlige fantasi. Er helt sikker på de kunne blive udgivet og glæde mange 😊. Jeg glæder mig ihvertfald til at læse hver gang 🤗.

  Like

  1. Tak for de søde ord, Birgit. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at skrive mere. Det er sådan en glæde at skrive, men jeg tror ikke, jeg har plottet til en rigtig bog. Tænker tit på det, men…
   vh/Karen

   Like

   1. Lige pludselig en dag, så er den der, det er jeg sikker på, og du har jo både lysten og evner med ord 😊

    Like

 2. Ahem … Der er også en engelsk teolog, Joshua Heath, Cambridge, der for nylig har hævdet, at Jesus var transkønnet.
  Man skal godt nok høre meget før ørerne falder af. Mine sidder forbløffende nok stadig fast🤔
  Pas godt på dine nisser♥️

  Like

  1. Ha – ja, ham læste jeg også om. Der er ingen grænser. Alt og alle kan bruges til at fremme ens egen dagsorden, og identitetspolitikken ruller som en damptromle. Der var også hende Fatima, der syntes Jul på Vesterbro var krænkende overfor muslimer. Men hvem er den ikke krænkende overfor? Det er bare god humor 🙂 Jeg skal nok passe på nisserne – englen hjælper 🙂

   Like

  1. Nemlig ikke. Det er en fundamentalistisk frikirkepræst, der hævder, at de er dæmoner. Sådan en nar***. Der er nogen, der altid vil ødelægge det hyggelige. Ligesom de frikirkepræster, der kalder det hedensk at læse Harry Potter. For vildt…

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: