Store, udendørs julehjerter

Efter julearrangementet hos Den Gamle Mølle i sidste uge, kriblede det i fingrene for at komme i gang med pynteriet.

Folk, der starter tidligt med at pynte, er lykkeligere end dem, der først pynter senere, siges det. Jeg ved ikke, om det lige passer, men i hvert fald er man lykkelig, mens man står der omgivet af grene, kogler og grønt, og binder, limer og arrangerer.

Det er stadig for tidligt at starte inde, men ikke spor for tidligt at starte udendørs. I lørdags lavede jeg to pyntede hjerter, et stort og et mindre, til udendørs brug. De er lavet på rustne stativer, der har stået i haven i nogle år. Det lille er vel en 25 cm på det bredeste sted, og det store er omkring en halv meters penge. Der er pyntet på begge sider af hjerterne, så de kan ses fra alle sider.

Det kan se lidt fancy ud – sådan lidt som om, det nok er svært at lave. Det er det ikke. Man starter med at vikle tråd på kryds og tværs af jernstativet, så det danner et net. Jeg har brugt vindseltråd, fordi det ruster og kommer til at stå ekstra godt til de rustne hjerter.

Når nettet er på plads, binder man det grønne på nettet. Blød ene, cypres, fyr og ceder. Når det grønne er på plads, limer man pynten på og vikler lidt mere tråd omkring til at holde på det hele. I virkeligheden ret enkelt. OK, det kan være lidt svært at få viklet tråden omkring de runde buer, så den bliver der. Den glider. Men så fik tråden bare en ekstra snoning omkring stativet, og så gik det da så nogenlunde, selvom nogle af trådene truede med at smutte.

Pynten på hjerterne er fund fra Mors i september: barkstykker fra Sitka gran, grene med lav og de små, aflange kogler. Lærkekoglerne og det grønne er fra haven bortset fra den bløde ene. Der står en stor lærk på skrænten mellem skovhaven og græsmarken, og den drysser store og små grene, hver gang det blæser. Mariebærrene er sat på for at tilføje lidt kulør, og bliver de spist af fugle og mus, kan de erstattes af grene med bær fra cotoneaster, der vist er giftige og ikke bliver spist i samme grad.

Det var startskuddet. I de kommende uger griber det nok om sig…

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Store, udendørs julehjerter”

 1. SMUKT – bare smukt! Tak for god inspiration til at pynte mine jern-hjerter. Før har jeg bundet i “hjertefaconen” med blød enebær, men det ER godt nok lidt bøvlet. Nu skal dette prøves.😁 Et spørgsmål….hvad er bouillontråd??? Aldrig hørt det før..🤔

  Like

  1. Det er også et spøjst navn ☺️ Det er meget tynd bindetråd, der ligesom er bølget, så den fanger lyset. Jeg synes, den er lidt sværere at arbejde med. God fornøjelse med binderiet på 💜💙❤️🧡💛

   Like

 2. Hvor er de flotte Karen ❤️ Der var en god ide, jeg har også hjerter ❤️ hvad er det en tråd du har brugt ❤️ ❤️❤️

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: