Julearrangement i Den Gamle Mølle

Den Gamle Mølle ved Harlev er på alle årstider et fortryllende sted. Der er så smukt, at man får helt ondt i øjnene. Det er både de smukt restaurerede bygninger, landskabet med den rislende møllebæk og butikken med det skønne udvalg af dejlige ting og sager til hus og have (og garn) – det hele er så smukt og lækkert.

Den Gamle Mølle ligger kun 10 minutter hjemmefra i bil, og i onsdags var jeg der til et spændende arrangement. Det handlede om juledekorationer i naturmaterialer, og det var den dygtige blomsterdekoratør Irene Glud Nielsen fra Hammel, der viste frem og gav gode tips og ideer.

Men nu skal det ikke kun handle om, hvad jeg oplevede, men mere om, hvilke tips og tricks, du kan have glæde af. Her er nogle af de nemme, der er værd at huske:

 • Irene spraymaler de grimme, grønne oasislysholdere sorte. Man ser dem faktisk ikke, når de er sorte. Jeg skal have købt en dåse sort spraymaling – i dag. Hun sætter dem fast på række i en blok oasis, spraymaler og lader dem tørre. Det er genialt. Det eneste, der ville være endnu mere genialt, var, hvis de var sorte fra starten af…
Man ser dårligt nok lysholderen, når den er sort.
 • Pynt på metalstativer er nemmest at binde på, hvis man først laver et net af myrte- eller bouillontråd på stativet. Man skal bare vikle tråden på kryds og tværs, til man har et net at binde pynten på. Det grønne bindes på, og pynten limes på med limpistolen. Til sidst vikles lidt mere tråd omkring det hele.
Den tynde tråd ses næsten ikke, men giver alligevel lidt glimmereffekt – det er samme tråd, man vikler omkring stativet på kryds og tværs.
 • Skal man bruge ler i en dekoration i et fad eller skål, kan man beholde plasten på leret og skære klumpen igennem på langs. Så ødelægger det våde ler ikke fadet, og man behøver ikke tænke på yderligere plastdækning.
 • Skal man bruge julekugler som små vaser i en dekoration, tager man bare ophænget af. Det kan man gemme og bruge til påskeæggene. Lim fra limpistolen løsner sig let fra de blanke kugler. Tråd derfor julekuglerne ved at sætte en lille klump ler på dem og hold tråden på plads med et lille blad. Når leret tørrer, kan kuglerne sættes lige der, hvor man gerne vil have dem i dekorationen.
 • Bruger man oasis fix – det der gummiagtige klister, man kan købe i ruller – skal underlaget være helt rent. Er underlaget glas, kan man gnubbe lidt på glasset, så det bliver let opvarmet. Det får fix’en til at sidde bedre fast.

Og så var der tips til proportioner i dekorationer.

 • Lad ikke grene stritte lige ud til siden over skålens kant. Lad dem bue let nedad. Skal nogle af dem pege opad, så forestil dig, at de skal kunne mødes midt over dekorationen, hvis de var lange nok. Det giver de rigtige vinkler og forvirrer ikke øjnene.
 • Laver du træer, skal den tungeste pynt – f.eks. de største kogler – anbringes nederst. Ellers bliver dekorationen toptung og æstetisk utilfredsstillende. Træer – f.eks. af mos – bør være 1/3 krukke, 1/3 stamme og 1/3 træ.

Der var mange flere tips og tricks – og dekorationerne var rigtig fine og egentlig lige til at gå til. Jeg kan næsten ikke vente på at komme i gang. Man kan vel egentlig godt starte med det udendørs nu? En krukke som den her måtte gerne stå på min trappesten…

Ligesom det er godt for ens egen have at besøge andres haver og få inspiration, er det godt for ens kreative evner at se, hvordan andre gør. Man kan altid lære noget, og er det ikke dejligt?

God fredag.

PS: Er du blevet nysgerrig for at se mere om Den Gamle Mølle? Så kan du se deres website her og se flere billeder på Instagram.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Julearrangement i Den Gamle Mølle”

 1. Hej Karen
  Hvor er det dejligt at læse din fortælling, om din oplevelse af julearrangementet i den gamle mølle.
  Du har virkelig fanget detaljer og taget nogle gode billeder.
  Det eneste er glaskugler som vase..det er lim jeg sætter tråden fast med. Og derefter fast i leret med de tynde metalben.

  Vil glæde mig til at læse noget mere fra dig.
  Hilsen Irene Glud Nielsen

  Like

  1. Hej Irene,
   Tak 🙂 Det med leret har jeg så fået galt fat i. Jeg mente helt bestemt, at du frarådede lim til glaskuglerne, fordi temperaturskiftet, når man hældte koldt vand i vasen, kunne få limen til at løsne sig, og at du derfor brugte en klat ler. Har du i øvrigt prøvet med kold lim? Til pressemødet – kick-off – på CPH Garden brugte vi kold lim til de friske blomster, vi pyntede hattene med. Det virker som en god og stabil lim, der måske også kan holde glaskuglerne?
   vh/Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: