Bruschetta 3: Med balsamico tomater

Den intense tomatsmag er vel nærmest smagen af Toscana.

Tomater og tynde skiver hvidløg dryppet med olivenolie og balsamico og simret stille, til væden er næsten væk. I modsætning til de to andre toppings tager denne længere tid at tilberede, men ligesom de andre skal den serveres kold. Helt kold.

Man skal bruge:
500 g tomatergerne blommetomater
5 fed hvidløg
2-3 spsk olivenolie
2 spsk balsamico

1 tsk brunt rørsukker
Salt og peber

Skær tomaterne i skiver og læg dem i en stegegryde eller sauterpande. Pil hvidløgsfeddene og skær også dem i skiver – ganske tynde skiver. Fordel dem mellem tomaterne. Drys med salt, peber og sukker, dryp med balsamico – vær ikke nærig, men lad det heller ikke svømme. Dryp med rigeligt olivenolie og tænd for tomaterne på lavt blus.

Når de begynder at afgive væde, kan du skrue op for blusset. Lad det boble lystigt, til væden er næsten væk. Det tager lidt tid. Rør forsigtigt i det en gang imellem. Bare lige let tomaterne lidt fra bunden – de skal hverken brænde på eller blive til tomatsovs. Som du kan se på billedet, er der stadig lidt struktur.

Lad blandingen køle helt af, før du serverer dem med et godt brød og en god italiensk vin. De bagte tomater er også gode som tilbehør. De er faktisk bare gode. Punktum…

Man ser opskrifter, hvor tomater som de her skal i ovnen. Det tager bare urimeligt lang tid, og det koster en del strøm, der jo altså er ret dyr for tiden. I en bred og åben gryde med en stor fordampningsflade går det meget hurtigere, og et blus bruger bare ikke så meget el som ovnen.

Bruschetta er en god og uformel forret, man kan ‘hænge’ over. Har man nok forskellige toppings, kan bruschetta sagtens gøre det ud for et helt måltid i sig selv.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: