Har du nogensinde tænkt over, hvorfor valmuer hedder valmuer?
Det havde jeg faktisk ikke, før jeg læste om det i en klumme af Søren Ryge, der er lige så vild med valmuer og valmuemarker, som jeg – og nok også de fleste andre – er. Valmuerne kom hertil fra Italien for omkring 5.000 år siden samtidig med landbrugets opståen.
Da man begyndte at dyrke jorden i Danmark, fik man de første korn sydfra, fra Italien, som man engang kaldte Vælskland. For at komme til Danmark fra Italien rejser man gennem Tyskland, og der hedder valmuer ‘Mohn’. Mohn fra Vælskland blev derfor til vælske mohn, og med menneskers evne til at vælge den letteste udtale blev det efterhånden til valmue. Og sådan fik valmuen sit danske navn.

Derfor er valmuerne heller ikke oprindelige danske planter. De er – ligesom skvalderkål – importerede. Men indfødsret har de vel fået efter 5.000 år?

Der er i hvert fald ikke meget, der er kønnere end sådan en valmuemark. Hvert år på den her tid, holder jeg ind til siden af landevejen, når jeg møder en valmuemark. For at fotografere og for bare at nyde det strålende syn. Valmuemarker er indbegrebet af dansk sommer her lige i starten af sommerferien. Ligesom isvafler, sand mellem tæerne og sommervind i håret.
God onsdag.
Jeg har også de mørklilla og dermed formener jeg adgang for alle andre valmuer. Jeg vil ikke have hybrider. De hedder Laurens Grape og er helt bedårende. Men naturligvis nyder jeg alle de røde ude på markerne.
LikeLike
Det navn må jeg lige huske, Susanne. Jeg er også vild med de mørklilla 🙂
LikeLike
Man bliver så dejligt klog af din blog 😉
Kh Lisbeth
LikeLike
Der er jo så meget, man undrer sig over og gerne vil vide, så gudskelov for Fru Google 🙂
Kh, Karen
LikeLike
ud over Mohn bilver Valmuen i Tyskland også kaldt Klatschrose eller Klatschmohn og udover farven vi kender findes der andre farver men så er det dyrkede Valmuer og kaldes for stauder jeg har set dem i sart rosa og gule
LikeLike
Jeg har de mørklilla opiumsvalmuer (dem uden opium i) i haven i blomst lige nu. De er vanvittigt flotte, og de sår sig selv 🙂
LikeLike
det må være et afsindigt flot syn, det har jeg til gode endnu, mørklilla Valmuer hold da helt maule
LikeLike
og hvorfor hedder Frøene i Valmuerne så birkes????
LikeLike
Det måtte jeg lige slå op, Hansi, og Fru Google havde selvfølgelig svar på rede hånd:
Birkes er oprindeligt et jiddisch ord, som betyder “velsignelse” og blev brugt i forbindelse med sabbatbrød, som er bestrøet med valmuefrø.
LikeLike
De er så smukke ❤️ . Vi er lige kommet hjem fra Nordkap , der var ingen blomster deroppe. Vi har set rigtig meget, tulipaner, pinse liljer , kejserkroner stod i blomst. Se midnatssolen er så smukt 🌞, det er mærkelig når vi kommer over polarcirklen , så er det lyst hele døgnet 🌞. Det var en smuk ferie. 🇳🇴
LikeLike
Det må have været en skøn tur. Nordkap vil jeg gerne til engang. To af mine kolleger har lige været på feltarbejde på en lille canadisk ø helt oppe ved Nordpolen – billederne var helt fantastiske..
LikeLike