4. maj 2022

I dag er det 4. maj. Den dag vi mindes Befrielsen i 1945 ved at sætte lys i vinduerne. For kun et par år siden skrev jeg om 75 årsdagen for afslutningen af 2. verdenskrig i Europa, og om hvordan den dag i 1945 foregik her i Skivholme.

Vi tænder også lys i drivhuset.

I dag er vi truet af endnu en krig – muligvis en verdenskrig igen. Og tror man ikke på det, skal man bare åbne en avis eller tænde for fjernsynet. Vi har aldrig været så tæt på krig i 77 år. Det er skræmmende.

I aften, når vi skal tænde lys i vindueskarmene, tænker vi på den dag, og vi tænker på de modige mennesker, der var med i modstandskampen. Men vi tænker også på Ukraine, hvor mindst lige så modige mennesker lige nu kæmper for deres land og for deres liv. Henrettelser, bombardementer, deportationer. Det er virkelighed nu, som det var dengang. Ikke hos os i Danmark. Men risikoen er der, og den er helt reel.

I aften taler Zelenskyj specielt til os her i Danmark i anledning af 4. maj. Direkte til storskærme i Aarhus og København. Mon ikke resten af landet kan høre det i fjernsynet? Ellers kan vi sikkert se det i morgen.

Vi tænder lys i vinduerne, som vi gør hver 4. maj. Men i år er det både for at markere enden på besættelsen, for at ære modstandsfolkene, for at vise vores støtte til Ukraine og for håbet om en snarlig fred.

Mens vi venter, kan vi gå ind og høre Aarhus Efterskoles meget smukke, stærke og unge version af ‘En lærke letted´.  Jeg har aldrig hørt den sunget bedre.

God 4. maj.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

3 kommentarer til “4. maj 2022”

 1. I vindueskarmen sætter også vi lysestager og tænder dem i mørkningen og tænker på dem, der ofrede livet eller blev skadet for livet.
  Man siger, at krigen sætter sig spor i dem, der deltog, deres børn og stadig til en vis grad deres børnebørn. Der efter udviskes, udvandes minderne og erfaringerne om, hvad krig er og gør ved menneskene …
  Og så begynder der hele forfra.

  Like

  1. Du har ret. Der er mange, der slet ikke har nogen fornemmelse af 2. verdenskrig længere. Ugen før Rusland invaderede Ukraine, var der en ung ukrainer på en cafe i Kiev, der sagde til en journalist, at russerne da aldrig ville angribe. Mon han er i live endnu?

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: