En forrygende champignonsovs

Det er lige så meget for min egen skyld, jeg skriver den her opskrift ned. For jeg vil nødigt glemme den. Den opstod faktisk lidt af sig selv, da jeg forsøgte at lave ‘noget med champignon’ til en lørdagsbøf.

Det er tit en lille udfordring at finde på en sovs, når der ikke rigtig er noget at lave sovs af, og finder man på noget, skal det ikke gå i glemmebogen. Sovsen her vil passe lige godt til en bøf, en kotelet eller til en kyllingschnitzel.

Til sovsen skal man bruge:
250 g champignon i skiver
1 lille hakket løg
2 tsk sød paprika

Salt og peber
Lidt smør til stegning
2 dl bouillon
1 dl fløde
1/2 dl portvin – og det er portvinen, der gør sovsen helt specielt god.

Svits løg og champignon i en lille gryde. Tilsæt paprika og drys med salt og peber. Når champignonerne er stegt bløde tilsætter du bouillon og fløde. Lad det koge godt sammen. Smag til med portvinen og lad sovsen koge lidt, så alkoholen fordamper, og kun smagen er tilbage.

Som sagt smager sovsen fortrinligt til en bøf. Men den kan også nemt bruges til andet kød.

En tykstegsbøf af egen avl, salat og smashed potatoes – og den gode champinping sovs.

Jeg fandt på at putte portvinen i sovsen, fordi den manglede ‘et eller andet’. Den var lidt kedelig for at sige det lige ud.

Portvinen var en julerest, jeg fandt i krydderiskabet. Portvin skal helst drikkes indenfor et par uger fra åbningen, men det kan sagtens bruges i maden meget længere. Derfor: smid aldrig en god sjat sprut ud – den kan være lige det lille pift, du mangler i en kage, i en sammenkogt ret eller som her i sovsen.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: