Smashed Potatoes: Maste kartofler

En reminder om en god måde at bruge rester af kogte kartofler – eller nogle knapt så friske, nye kartofler. Maste kartofler – på udenlandsk: Smashed potatoes. Det giver mening, når kartoffelmos hedder mashed potatoes – det lyder næsten ens, men er det slet, slet ikke.

Giv dem tid nok i ovnen, og de bliver sprøde og lækre, og du kan krydre dem som du vil.

Vi foretrækker versionen med hvidløgsolie og rosmarin for tiden, men drysset med kryddersalt eller med oregano og citron – eller blandede krydderurter fra haven, er de lige så lækre.

Det er så enkelt. Find rester af kogte kartofler frem fra køleskabet – eller kog nogle af dem, der har gemt sig i en pose i bunden af grøntsagsskuffen. Der står nok ‘nye kartofler’ dem, men du ved, de ikke er helt så nye længere.

Læg de kogte kartofler på en bageplade med bagepapir og mas dem, så de flækker. Vend den åbne side opad og smør dem med hvidløgsolie, drys med salt og hakket rosmarin og bag dem på 200 grader varmluft, til de er sprøde og lysebrune. Hellere lige en anelse for meget end en anelse for lidt.

Hvidløgsolien laver du sådan her: 2 fed presset hvidløg blandes med olivenolie og et drys salt. Lad det gerne trække lidt.

En anden god måde at tilberede ‘ikke længere helt så nye kartofler’ er at bage dem pakket ind i bagepapir med en smørklat og en håndfuld blandede, hakkede krydderurter. Det finder du opskriften på lige her.

Rigtig god tordnende, haglende, regnfuld tirsdag – mon da ikke snart det vender?

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.