Skjult kamera

Mange gange i løbet af døgnet lyder der et pling fra Husbondens telefon. Det er rådyrene, der ringer og sender billeder. De siger enten tak for mad – eller de klager over, at foderkassen er ved at være tom.

Ved dyrenes foderplads har Husbonden nemlig et vildtkamera sat op, så vi kan se, hvem der kommer på besøg. Det er hyggeligt at følge med i.

Det er sådan en slags ‘skjult kamera’ og meget sjovere end dem på YouTube, der næsten altid handler om nogen, der slår sig eller falder. Det her er meget hyggeligere.

Det giver en unik mulighed for at se noget, vi aldrig ville kunne se med det blotte øje. Vi har set, hvordan der står flere rådyr ved siden af hinanden, mens de gumler løs på gourmetfoderblandingen. To af dem er tydeligt gravide, og nu ved vi, at vi igen i år kan vente små rådyrlam i engen og skoven.

Det er ikke kun rådyrene, der mæsker sig. Vi har set grævling, to endda – og uheldigvis også en enkelt gang en mårhund. Og så er der alle fuglene. Fasaner, duer, skovskaden – det er en populær stamcafé for mange.

En solsort er der også plads til…

Det er rigtig sjovt at følge med i. Tænk, at det kan lade sig gøre. For få år siden var sådan et vildtkamera forbeholdt dem, der virkelig havde finanserne i orden – eller var biologer på feltarbejde. Nu kan man for ikke mange penge få et kamera med bevægelsessensor og infrarødt lys til nattebrug, der sender billederne lige til ens telefon.

Jeg tænker tit på, at vores telefoner indeholder mere datakraft, end man havde til rådighed hos NASA, da Apollo 11 blev sendt til månen.

Det bliver derfor også mere og mere almindeligt, at der er sat kameraer op rundt omkring. I butikker, ved fabrikker og mange andre steder. Det er en god ide, synes jeg. Det er godt at kunne holde øje med sin ejendom. Det kan virke præventivt overfor indbrud og vold, og virker det ikke præventivt, har overvågningskameraer ofte været til stor hjælp for politiet.

Der er dem, der er meget imod overvågning, og forslag om overvågning i offentlige transportmidler er blevet nedstemt flere gange. På trods af overfald på buschauffører og overfald og tyveri i s-tog. Et kamera kunne have vist de skyldige – eller forhindret det i at ske. Det har jeg et lille problem med, for alle opfører sig pænere, hvis de ved, de bliver set.

Vores kamera er kun for sjov. Der kommer ingen røvere i vores skov bortset fra mårhunden, som vi heldigvis ikke har set noget til i måneder.

Mørkets gerninger i Skivholme…

Men det er da smart, det kan lade sig gøre, er det ikke? Og hvor er det altså hyggeligt at kunne følge med i, hvad der sker ved foderpladsen.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Skjult kamera”

 1. Sjovt, du skriver om vildtkameraet – sådan et ønskede jeg mig og fik i julegave, og jeg er ved at overveje monteringen. Jeg vil nemlig fotografere fuglekassernes åbninger. Megasmart.
  Kh Lisbeth

  Like

 2. Jeg har ikke helt forstået hvor alle skriver dårlig om mårhunden, hvorfor kan man ikke lide den.
  Lyder hyggeligt at se på dyrene.

  Like

  1. Hej Jonna,
   Der er ikke noget pænt at sige om mårhunden. Den er for det første en invasiv art, men værre er, at den er et frygteligt rovdyr, der simpelthen æder alt. Rådyrlam, fasaner, harekillinger, katte – alt, hvad den kan få fat i. Den yngler flere gange om året, og den kan få op til 15-16 unger ad gangen. Derfor er der ikke meget pænt at sige om den, for den ødelægger den naturlige fauna i Danmark.
   Mange hilsener, Karen

   Like

 3. Fantastisk! Sikke fine billeder af intetanende dyr og fugle, der mæsker sig i jeres luksusfoder. Måske fanger kameraet en ulv en skønne dag!
  Jeg har sådan set ikke noget i mod overvågningskameraer i det offentlige rum. Men jeg dækker kameraets øje på mobil og tablet med et lille stykke tape. Et godt råd fra min computer-nørd, der hævder, at man aldrig kan vide om nogen kigger med …

  Like

  1. Jeg håber sandelig ikke, det fanger en ulv. De har kun været på gennemrejse heromkring, og de er ikke velkomne. Her går får og kalve på markerne, og børnene leger alene i skoven. Ligesom i gamle dage.
   Mht at dække kameraet på computer, mobil og tablet er det lidt svært, når man bruger frontkameraet til møder og lignende. Men det er nok en god ide at klappe låget ned på den bærbare, når man ikke bruger den.
   vh/Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: