Vintergækker vokser, hvor de vil

Det er den sidste dag i februar, og haverne og skrænterne langs vores hulvej er fyldt med skyer af vintergækker.

Der er ikke mange blomster, der er så velkomne som vintergækkerne. Deres livskraft er ukuelig, deres blomstring er lang, og så kommer de så dejligt tidligt. Vinterblomster.

I år har vi haft glæde af dem længe. Vinteren har været mild, og allerede i januar dukkede de første frem. Særligt herude på landet vokser de på den der vilde og ukuelige måde. De står uforstyrret i vejkanterne, op og ned ad skrænter og på både skyggefulde og solrige pletter. De er ikke plantet der, de er bare kommet – måske ikke med storken, men så med en anden fugl. De vokser, hvor de vil.

En ny koloni på vej i et stengærde

De breder sig ved sideløg og ved frø. De danner nye kolonier og bliver flere og flere hvert år.

Alle løgplanter, der sår sig selv, har godt af at stå uforstyrret. I haven bliver der luget og gravet og flyttet omkring på planterne. Vintergækkerne får ikke fred til at brede sig. Til gengæld kan man være sikker på, at hvis man flytter en plante, har den nok nogle vintergækker med.

En lille klump, der startede med en håndfuld løg flyttet fra skrænten for nogle år siden

Jeg graver klumper af dem op, når de har blomstret og sætter dem rundt omkring i haven. Snart danner de nye grupper det nye sted. Det er svært at få nok af vintergækker.

Vintergækker på skrænten mellem haven og marken

Man kan købe vintergækker i sorter. Nogle af dem er vanvittigt dyre. Den dyreste nogensinde skulle være den her.

Galanthus woronowii Elizabeth Harrison solgt for 725 engelske pund. For ét løg…

Jeg har købt nogle potter med de lidt større Galanthus Elwesii,

men ellers holder jeg mig til den lille klassiske og livskraftige, helt almindelige vintergæk, der vokser lige der, hvor den vil. Den er nemlig en lille perle i vinteren og det tidlige forår.

Og når verden er af lave, hvad den jo virkelig er for tiden, er der opmuntring i, at naturen går sin gang, så vintergækkerne vokser, hvor de vil.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Vintergækker vokser, hvor de vil”

  1. Det er vel nok flot hos dig med vintergækker i store klynger.
    Jeg har desværre 98% af de dobbelte eller af dem med brede blade. Som jeg også synes er smukke, men jeg holder allermest af de helt enkle og gode gamle med de smalle blade.

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: