Engelsk pork and apple pie med en lille anelse julesmag

For mig er der ingen retter, der er mere engelske end pies. Krydret fars indbagt i en sprød dej. Vi har spist pork and apple pie mange gange på engelske pubber, og det har altid været godt.

Nu kan man jo ikke tage til England, bare fordi man får lyst til en pork and apple pie, så her får du opskriften. Spis coleslaw til. Rester er gode kolde til frokost dagen efter.

Til fyldet skal du bruge:
500 g hakket svinekød
1 groftrevet løg
1 æg
1 groftrevet æble

En grydeskefuld mel
Ca. 1 dl mælk
Et drys – vel knap 1/2 tsk. kanel og 1/2 tsk. stødt allehånde.
Salt og peber

Rør kødet fast med saltet, kværn lidt peber i og tilsæt revet løg og æble, æg og mel. Juster konsistensen med mælk. Farsen skal være temmelig fast, for æblet giver også en del væde.

Til dejen skal du bruge:
250 g hvedemel
1 drys salt
1 tsk bagepulver
125 g smør
3-4 spiseskefulde mælk
1 æg til pensling.

Bland mel, salt og bagepulver og smuldr smørret groft i det. Saml det hurtigt med mælken. Husk ikke at ælte for meget, dejen skal kun lige samles. Lad dejen hvile på køl i mindst en time – gerne fra dagen før.

Rul 2/3 af dejen tyndt ud og læg den i et velsmurt tærtefad. Fordel fyldet over tærten. Rul så den sidste tredjedel af dejen ud og skær den i tynde strimler. Lav fletværk af strimlerne ovenpå fyldet. Jeg havde lige en lille klat dej til overs, som jeg formede til et hjerte.

Smør tærten med sammenpisket æg og bag den i ovnen på 200 grader i en tre kvarters tid. Ikke varmluft – bare ovn. Begynder fletværket at blive lige lovlig brunt, kan du lægge et stykke stanniol over. Nu er fyldet bagt og bund og fletværk sprødt.

Mens tærten bager, kan du lave coleslaw af en blanding af fintsnittet spidskål og groftrevne gulerødder. Dressingen laver du af 2/3 mayo og 1/3 cremefraiche, som du rører sammen og smager til med lidt sennep, salt, peber og æbleeddike.

Så er det bare at dække et pænt bord, tænde lys og gå ombord i de engelske herligheder.

God onsdag.

PS: Og bilen? Det var lidt luft i brændstofsystemet. Det blev ikke så dyrt, som jeg frygtede, og jeg er kørende igen. Men… sker det igen, sagde mekanikeren, skal jeg nok tænke på en ny brændstofpumpe. Overvejelserne om en anden bil er derfor ikke helt lagt på hylden. Jeg håber, den gamle dame holder ud! I hvert fald vinteren over.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Engelsk pork and apple pie med en lille anelse julesmag”

 1. Kære Karen,
  Godt at din hund blev rask igen, og din bil ligeledes. Angående bilen så ville jeg skifte den brændstofpumpe ud hvis nødvendigt den koster ikke det hvide ud af øjnene, det er nok mekanikeren der er dyrest. Fordelen ved at have en 18 år gammel bil er at der er mindre elektronik i end i de nyere og er derfor nemmere at reparere. Prøv at søge på Google, det gjorde jeg men kender jo ikke din bil, Toyota Land Cruiser tror jeg men ved heller ikke om den kører på benzin eller diesel.
  Jeg har selv en VW Golf på samme alder men er så heldig at have en mand der er god til at reparere.
  Held og lykke med både Rosie og bil.
  Venlig hilsen fra HELENE

  Like

  1. Du har ganske ret, Helene. De nye biler er fyldt med sart elektronik. Jeg tænker, Putin kan hacke hele bilflåden, hvis han får lyst. Og det er endnu værre med elbilerne.
   Min bil er en Suzuki Grand Vitara. Den sidste seje Suzuki – de nye ligner bare almindelige familiebiler.
   Vh/Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: