Tidselfrø

Tidselfrø i solnedgangen – lidt fortryllet, ikke?

Smukke Fugl! Du som så tarvelig
tager føden din af tidsler;
Vakker er din Sang, thi blidelig
som en kilde den henrisler.

Sådan skrev St. St. Blicher i Trækfuglene om stillitsen, hvis føde i sensommeren i høj grad består af tidselfrø.

Poetisk og smukt. Så går han videre til at sammenligne en digters føde med stillitsens – hvordan en digter skal pines lidt med ringe kost for at bevare sin skarpe pen, ligesom fuglen synger så smukt på grund af sin spartanske kost.

Kan en Digter da ved brød og vand
lade digteråren rinde?
Netop Kære! Skjalden sulte må,
synger bedst, når han er sulten:
Sig mig, hvor en fed Poet Du så?

Åh, suk. Jamen da. Ja, ja, siger jeg bare. Primadonnanykker er der ikke noget nyt i. Faktisk tager han fejl med hensyn til den tarvelige kost. Tidselfrø er ret nærende. Man bruger dem til at lave tidselolie, og tidselolien indeholder masser af Omega 3 og 6. Giver du en digter en par skefulde om dagen, skal du nok få sat lidt kød på kroppen af ham.

Snart får stillitsen brug for ekstra kræfter til at flyve sydpå, som de fleste stillitser har for vane. Så bare hit med en god portion tidselfrø inden den lange rejse. De satser nok på, at vi giver lidt solsikkefrø, når de udmattede kommer igen i foråret, og det gør vi da også.

St. St. Blicher vidste nok ikke så meget om tidselfrø. Til gengæld både så han og lagde mærke til naturen på sine vandringer, og den skriver han smukt og medrivende om. Ofte bruger han naturens billeder til at beskrive sine egne tanker og sindsstemninger som her.

For ligesom nutidens journalister elsker at skrive om journalister og om, hvor helt unik en opgave, de har i samfundet, har digtere altid godt kunnet lide at skrive om digtere og om, hvor helt unik en digtersjæl er. Man kan kun trække lidt på smilebåndet, ikke?

Og så kan man glæde sig over, at de mange tidsler ikke går til spilde – og at en stor del af dem ikke ender inde i haven som irriterende ukrudt, men i de smukke stillitsers små maver.

Og sangen som han priser så højt? Har du hørt en stillits synge? Måske har du hørt den uden at vide, at det var den? Her kan du høre stillitsens smukke sang, så du kan genkende den, når foråret igen byder på fuglesang.

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Tidselfrø”

  1. Han var virkelig en krukke 😀 Det er lidt sjovt at læse den slags, fordi det er nemt at drage sammenligninger til nutidens – og måske alle tiders – mennesker af lige den slags. Vi møder dem i pressen og ikke mindst på Instagram 😀

   Like

  1. Det er det nemlig. Vi har nogle par stillitser, der vender tilbage hertil hvert år. Det er sikkert nye generationer, for de 6-8 stillitser, der er kommet hvert år i 18 år, er næppe de samme. Men sidst i marts kommer de troligt.

   Like

 1. Det er altid hyggeligt at læse din blog. 😊Tak for at henvise til fuglestemmer.dk – den side kendte jeg ikke! 🙃

  Like

  1. Tak, Birte 🙂 Fuglestemmer.dk er en rigtig nyttig side, hvis man er lidt nysgerrig og gerne vil vide, hvem der synger så smukt – eller skidt 😀 Det er ikke alle fugle, der er med, men så må man jo ud og søge på det store net 🙂

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: