I hegnet øverst oppe i den mark, vi kalder Østrig på grund af den stejle bakke, man skal op ad, før man er der, vokser der masser af vild Sankthansurt. De vokser også langs vejen her, men de vejkanter slår kommunen, så dem har vi ikke meget glæde af.

Det har vi af dem i hegnet.
Både når vi går tur deroppe og nyder synet,

og når vi plukker nogle af de gode og langtidsholdbare blomster hjem til buketter.

Sankthansurt er en af de planter, man kalder bladsukkulenter. De har masser af vand gemt i de tykke blade, så de trives fint på tør jord. Her i vores morænelandskab veksler jorden mellem sandjord og lerjord, og finder man vild Sankthansurt, ved man, at der er en plet sandjord lige der.

Sankthansurt er gode i haven på de tørre steder. De vilde bliver lidt mere ranglede end haveudgaven, der er en krydsning mellem flere sorter. Du kan læse mere om Sankthansurt her hos Havenyt, hvis du har lyst. Jeg har flere slags i haven, men i dag handler om de vilde, som du også kan finde i en hvid udgave andre steder i Østjylland.
Så husk at se dig for, når du går eller kører en tur. Man kan finde så meget spændende i grøftekanterne her i august.
God onsdag.
Jeg er ved at udvide havens sortiment af Sankthansurt, da de nemlig er tørketålende. Det er en smuk kurvfuld, du har plukket dig.
For at være helt præcis, så er det en krydsning af den vilde og en haveplante, I har, men det gør den ikke mindre smuk. Den naturligt voksende er hvidgul, og ses ikke nær så godt som dem med farve på.
Kh Lisbeth
LikeLike
De hvidgule har jeg set ude på Mols og på Helgenæs. Her er de allesammen den røde, og det kan sagtens være, de har krydset sig med en haveplante engang. Vi har dem mange steder i området og i store mængder, og det er dejligt bare at kunne plukke løs.
Kh, Karen
LikeLike
det ser dælme dutme godt ud
at der fandtes vild Sankt Hansurt var ingen her i Huset klar over
vores ikke så vilde er ikke engang sprunget ud endnu
men så blev vi en smule klogere endnu engang
Tak for det Karen
God Onsdagsdag til alle
Hansi
LikeLike