Vilde blomster på Mors

Lige nu er der vilde blomster overalt. Ikke kun på Mors, som jeg fortæller om i dag, men på grøftekanter, i vejsiden, langs stier og i markskel. Når man holder ferie og går ture nye steder, lægger man ekstra meget mærke til dem.

Nogle af dem står i store grupper, andre putter sig lidt, og for nogle af dem er duften det første, man lægger mærke til.

I strandengen mellem diget og stranden ved Dragstrup går man ombølget af duften af Jomfru Marias sengehalm (også kendt under det mere prosaiske navn Gul Snerre), og ser man ned mellem græsserne, står de gule blomster tæt. Ganske lave i den næringsfattige jord, men måske derfor med ekstra duft.

Mellem de vilde roser blomstrer kattehaler. De bliver også lavere og lavere, jo længere ned mod stranden, man kommer.

I strandengen er der øer af pilebuske og vilde roser, og de giver ly og læ til fugle og dyr. Gulspurvens sang lyder konstant et eller andet sted derindefra, der er pippende lærkeunger, og vi mødte endda en lille rå, der dukkede ud mellem et par rosenbuske for straks at forsvinde ind i et pilekrat. Strandengen er hjem for rigtig mange fugle og dyr.

Hvor luften er salt, blomstrer vilde knopurt, som her ved Næssund,

i sandet blomstrer lyslilla strandasters, og langs stier og veje blomstrer rejnfan (ja, den hedder rejnfan, ikke regnfang) og en masse andre, lysende gule blomster sammen med vild gulerod og lilla tidsler.

Det er en dejlig tid at gå ud og se på vilde blomster. Det er faktisk helt overvældende, og jeg har så svært ved at forstå dem, der siger, at der ingen natur er tilbage i Danmark. Hvor mon de har deres daglige gang? I hvert fald ikke her, hvor vi bor – og i hvert fald heller ikke i strandengene på Mors.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Vilde blomster på Mors”

  1. Dejlige billeder. Vi var en tur i Hornbæk og på stranden er alt hvad der hedder vild rose fjernet. Sikkert fordi den er invasiv, men kunne man ikke nøjes med at holde den i ave istedet for at fjerne alt. Det er både en smuk blomst, god for insekter, hyben giver føde til fugle og planten læ for levende væsner.

    Like

    1. Jeg synes også, det er hysterisk at fjerne alle roserne – i hvert fald, hvis man ikke planter nye. Den gammeldags klitrose, den med de kønne, ikke så store blomster og sorte hyben, er ikke invasiv, så der burde være pligt til at plante den, der hvor man fjerner de såkaldt invasive.

      Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: