Højt mod nord i Botanisk Have i Aarhus

I naturen højt mod nord er sommeren kort og intens. Vilde planter skal nå at spire frem, blomstre og sætte frø i den korte tid, der er til rådighed. Den intensitet kan man se i Botanisk have i Aarhus lige nu. I stenbedspartiet.

Her ved midsommer er stenhaven på toppen.

I tirsdags gik jeg gennem haven og rundt i stenpartiet og nød frodigheden i det stenede landskab.

Blomster i trængsel

Det lyder som en modsætning det med frodighed og stenet landskab. Det er det ikke. I hvert fald ikke lige nu ved midsommer.

Da vi for mange år siden boede i Vestervang i Aarhus, kunne vi gå ud ad hoveddøren, over en græsplæne og direkte ind i Botanisk have. Sikke en luksus med sådan en stor have og 10 uniformerede gartnere lige udenfor døren.

Men for nogle år siden besluttede Aarhus Kommune, at det var for dyrt at vedligeholde stenbedene. For dyrt at holde fast i 30 års arbejde med at samle, plante og passe bedene? Tja – i hvert fald ville de hellere bruge pengene på noget andet. Stenhaven skulle lukkes.

Hvad der så skete, ved jeg ikke. Vi boede ikke i Aarhus længere.

Der var en gruppe mennesker, der ville danne en forening og overtage stenbedenes pasning og udvikling. Om det er dem, der passer haven i dag, ved jeg ikke. Eller om den er i universitetets regi ligesom væksthusene, ved jeg heller ikke. Jeg har ikke umiddelbart kunnet finde noget om det. Men jeg vil gerne vide det…

For smukt er der – og samtidig er det en plantesamling af dimensioner, der ikke kan være andet end nyttig for forskning og botaniske uddannelser. Især er der dejligt lige nu, og kommer du forbi, skal du virkelig slå et smut ind i haven, nyde blomsterne og fuglesangen i det fine åndehul i den store by. Jeg fandt en p-plads ved Poppelpladsen ret hurtigt.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

8 kommentarer til “Højt mod nord i Botanisk Have i Aarhus”

 1. Jeg bliver også helt nysgerrig efter at høre, hvem der passer den nu. Det er et dejligt sted. Jeg var der sidst netop i højsæsonen for blomstring og blev så overrasket og betaget efter flere gange at have besøgt et markant mindre frodigt stenbed.

  Like

  1. Vi må prøve at finde ud af det. Google afslørede ikke umiddelbart noget om det, men man kan jo spørge sig for. Hvis jeg finder ud af det, skriver jeg det, og hvis du gør, må du meget gerne fortælle det 🙂

   Like

   1. Nu fik jeg googlet:
    Parken blev fredet i 2018, og stenbedet passes af frivillige:

    Botanisk Have blev fredet i maj 2018, efter en afgørelse i Miljø- og Fødevareklagenævnet. Forud for afgørelsen lå imidlertid ét ganske uskønt sagsforløb, med modstridende interesser og politiske kovendinger. Fredningssagen blev oprindeligt forberedt i samarbejde mellem DN og Aarhus Kommune, men efter en utvetydig opbakning, ændrede byrådet pludselig holdning og vendte sig imod fredningsforslaget. Aarhus Kommune frygtede angiveligt, at en fredning ville hæmme muligheden for at agere frit i fremtidens forvaltning af parken, og ønskede i stedet at vedtage en såkaldt bevarende lokalplan. I DN mener vi imidlertid ikke, at en sådan foranstaltning er garanti for en varig beskyttelse, idet den til enhver tid kan ændres af et skiftende politisk flertal. DN fastholdt derfor fredningsforslaget af december 2014 og den overordnede hensigt om en varig sikring af byens største og mest prominente, grønne område, men valgte dog at imødekomme nogle af de væsentligste protester med mindre justeringer af det oprindelige forslag.

    To år senere, i november 2016, afsagde Fredningsnævnet kendelse og fredede dermed Botanisk Have. Kendelsen blev siden påklaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet af såvel parkens ejer Aarhus Kommune, som af Bygningsstyrelsen og Aarhus Universitet, der henholdsvis ejer og lejer Væksthusene.

    Aarhus Kommune ejer og forvalter Botanisk Have og skal gennem en plejeplan udmønte fredningens formål: At sikre parken som et rekreativt opholdssted for befolkningen og at bevare, udvikle og øge naturindhold og biodiversitet.

    Plejen af De Danske Plantesamfund og Stenpartiet er overdraget til Aarhus Universitet, mens driften af Rosenbedet og Temahaverne varetages af Botanisk Haves Venner, en frivillig sammenslutning af borgere med grønne fingre. Anvendelse af pesticider er forbudt overalt i Botanisk Have.

    https://aarhus.dn.dk/naturen-i-aarhus/fredninger-i-aarhus-kommune/botanisk-have/

    For yderligere information om fredningen af Botanisk Have, se her

    Like

   2. Stenbedet passes af Aarhus Universitet, som du gættede på – frivillige passer andre dele – det gik vist lige hurtigt nok med at få skrevet…

    Like

 2. Tak, godt tip, selv om det jo desværre ikke er i vores baghave. Det er i det hele taget et dejligt sted.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Det er et meget dejligt sted. Og den nye have foran væksthusene er også på toppen lige nu. Det er ikke lige i jeres baghave, men hvis du alligevel skal en tur til Aarhus, kan du lægge et lille pitstop ind 🙂
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: